Radar

Långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin

Det är fortsatt långa köer till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

Ingen region i landet har hittills i år uppfyllt barn- och ungdomspsykiatrins (BUP) vårdgaranti om att barn och ungdomar ska få en första bedömning inom 30 dagar, rapporterar TV4 Nyheterna.

Långa köer till BUP har varit ett problem i flera år. Trots att staten i år skjutit till 630 miljoner kronor för att minska köerna fortsätter de långa väntetiderna.

Siffror som TV4 Nyheterna har tagit fram visar att regionerna i år i snitt endast givit knappt hälften av sina patienter en första bedömning inom 30 dagar.

Inte heller uppfylls det lagstadgade kravet på behandling eller utredning inom 60 dagar.

Barnombudsmannen är kritisk till de långa väntetiderna.

– Det är helt oacceptabelt. Vi måste leva upp till vårdgarantin. Det har tagits steg i rätt riktning, men det är inte tillräckligt, säger barnombudsmannen Elisabeth Dahlin till TV4 Nyheterna.

Bäst är som tidigare Gotland där 97 procent av patienterna får en första bedömning inom vårdgarantins 30 dagar och 96 procent får en fördjupad utredning eller behandling inom 60 dagar. Längst ifrån vårdgarantin befinner sig Dalarna som bara uppfyller den i 18 procent av fallen.

Jönköping däremot är sämst i klassen när det gäller 60-dagarskravet. Bara 21 procent av patienterna erbjuds utredning eller behandling inom den tiden.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.