Radar

Långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin

Det är fortsatt långa köer till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

Ingen region i landet har hittills i år uppfyllt barn- och ungdomspsykiatrins (BUP) vårdgaranti om att barn och ungdomar ska få en första bedömning inom 30 dagar, rapporterar TV4 Nyheterna.

Långa köer till BUP har varit ett problem i flera år. Trots att staten i år skjutit till 630 miljoner kronor för att minska köerna fortsätter de långa väntetiderna.

Siffror som TV4 Nyheterna har tagit fram visar att regionerna i år i snitt endast givit knappt hälften av sina patienter en första bedömning inom 30 dagar.

Inte heller uppfylls det lagstadgade kravet på behandling eller utredning inom 60 dagar.

Barnombudsmannen är kritisk till de långa väntetiderna.

– Det är helt oacceptabelt. Vi måste leva upp till vårdgarantin. Det har tagits steg i rätt riktning, men det är inte tillräckligt, säger barnombudsmannen Elisabeth Dahlin till TV4 Nyheterna.

Bäst är som tidigare Gotland där 97 procent av patienterna får en första bedömning inom vårdgarantins 30 dagar och 96 procent får en fördjupad utredning eller behandling inom 60 dagar. Längst ifrån vårdgarantin befinner sig Dalarna som bara uppfyller den i 18 procent av fallen.

Jönköping däremot är sämst i klassen när det gäller 60-dagarskravet. Bara 21 procent av patienterna erbjuds utredning eller behandling inom den tiden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV