Radar

Sverige har fått en ny djurart

Den håriga strimbocken är täckt av lång tät behåring.

En liten skalbagge som tidigare bara har påträffats i Kina och Finland tycks nu ha etablerat sig på allvar i Sverige, rapporterar SVT Norrbotten. Namnet på baggen är hårig strimbock och i Sverige har man hittat den i Östersjön utanför Piteå och Luleå.

Den har en längd på bara 5,5-8,5 mm och lever hela sitt liv under vattenytan. Den håriga strimbocken (eller Macroplea pubipennis på latin) är med andra ord inte så lätt att upptäcka. Men marinbiologer vid Länsstyrelsen i Norrbottens län har med hjälp av lupp och mikroskop hittat den flera gånger och lyckats artbestämma den. Första gången förra sommaren och nu den här sommaren och hösten.

– Det är spännande eftersom den är fridlyst i Finland och en direktivart. Det betyder att vi har ett speciellt ansvar att skydda och bevara den, säger marinbiolog Petra Pohjola vid Länsstyrelsen i Norrbottens län till SVT Norrbotten.

I Finland sträcker sig strimbockens utbredning ända från Finska viken i söder till Uleåborg i norr, men i Sverige är det alltså bara i Norrbotten som man har iakttagit den hittills.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV