Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Årets tema på Göteborgs största hållbarhetsfestival – som börjar 30 oktober – är hållbar mat.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

26–27 oktober

Järnsmide i Gammelstad
Under två helger i oktober blir det kurs i järnsmide för nybörjare. Deltagarna får lära sig att göra krokar, spikar, gångjärnsbeslag och annat vardagssmide i små storlekar. Oömma kläder och hörselskydd medtages. 
Tid:  26–27/10, 10–16
Plats: Hägnan friluftsmuseum, Gammelstad
Info och anmälan: här.

26 oktober

Återbruk i Hudiksvall
Lappa, laga, göra om och göra nytt. Det är temat när övre Hälsinglands hemslöjdsförening ger råd, tips och idéer kring återbruk. På plats i Kulturhusets foajé i Hudiksvall kommer föreningen att visa exempel på återbruk av olika material och olika tekniker. Det kommer också att finnas möjlighet att prova på men också att tillverka något direkt på plats.
Tid: 26 oktober kl 11–14, samt 16 och 23 november
Plats: Kulturhuset, Hudiksvall
Kontakt: Eva-Lisa Krabbe, evalisakrabbe@hotmail.com
Kostnad: Gratis.

6-7 november

Urpremiär med Sara Lidman i Umeå
Sara Lidman är flickan från Västerbotten som blev författare med ett eget språk. Som synliggjorde gruvarbetarnas villkor och öppnade svenskarnas ögon för Vietnamkriget. Och som tog upp kampen mot skogsbolagen om gifter och kalhyggen.
Om detta och mycket mer berättas i Gunilla Breskys film ”Sara med allt sitt väsen” med urpremiär den 6 november i Umeå. Musiken till filmen är skriven av Johan Ramström och framförs live av Norrlandsoperans symfoniorkester  vid premiären.
Plats: Stora scenen Norrlansoperan, Umeå
Tid: 6 november, kl 19,  och 7 november kl 19
Pris: ordinarie 300 kr, 3-18 år 60 kr, 19-26 år 210 kr.

En ung Sara Lidman
En ung Sara Lidman. Foto: Uppsala-Bild, Upplandsmuseet

12-14 november

Ullbaggar delas ut i Åre
I november är det dags för Landsbygdsnätverkets stora träff med tillhörande Ullbaggegala i Åre. Årets tema är livsmedelsstrategi och landsbygdspolitik och det blir resande workshops i trakterna runt Åre och Östersund, föreläsningar och panelsamtal. På plats under dagarna är förutom de nominerade till Ullbagepriset i olika kategorier även representanter för näringsdepartementet, jordbruksdepartementet,  tillväxtverket och SLU. 
Plats: Holiday Club, Åre
tid: 12-14 November
Info och anmälan: här 
Anmälan senast 28 oktober.

Svealand

22 augusti – 27 oktober

Biosfären flyttar in på Svenskt Tenn  
Koldioxidutsläpp och köttkonsumtion, etik och ekonomi. Det är några teman i konstnärerna Eric Ericsons och Lars Arrhenius klimatutställning ”Välkommen till biosfären” som just nu pågår på Svenskt Tenn i Stockholm.
Här behandlas frågor om vårt förhållande till biosfären – det tunna skikt runt jorden där vi lever, och som är själva förutsättningen för människans existens. Och den komplexa relationen mellan klimatförändringar, normer, etik och ekonomi.
Tid: 22 augusti till 27 oktober
Plats: Svenskt Tenn, Strandvägen, Stockholm.

Nordiska museet förvandlat till Arktis
Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

Oktober 2019-31 maj 2020

Arktis smälter i Stockholm
I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
Plats: Nordiska museet, Stockholm
Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
Info: här.

26 oktober

Gourmetmat i naturen, Uppsala
Den som vill testa att laga en gourmetmiddag över öppen eld kan göra det i Uppsala den 26 oktober. Då blir det matlagning kombinerat med grundläggande friluftsteknik (yxa, kniv och eld). Menyn kryddas med vilda växter. Kursen leds av Joacim Norberg. Kostnad: 1250 kr.
Tid: 26 oktober 11-15
Plats: Uppsala
Info och anmälan: här.

Vad kan man göra över den här brasan? Kanske lära sig laga gourmetmat
Vad kan man göra över den här brasan? Kanske lära sig laga gourmetmat. Foto: Pixabay

28 oktober

Agenda 2030 i Stockholm 
Hållbar utveckling står högt på dagordningen för FN, regeringar, företag och många andra aktörer. Men Agenda 2030 gör bäst nytta på lokal nivå, i det regionala och kommunala arbetet. Därför bjuder Nordiska ministerrådet in till en heldag som ska visa hur nordiska kommuner arbetar med den 17 målen för hållbar utveckling.
Evenemanget är också tänkt att ge kommuner, regionala myndigheter och idéburna organisationer och föreningar möjlighet att antingen starta och finjustera eller utvärdera tidigare arbete med hållbar utveckling.
Tid: 28 oktober, 9.00–17.30
Plats: Camper by Scandic, Stockholm
Anmälan senast 21 oktober: här
Program: här
Konferensen är kostnadsfri.

28 oktober

Miljöförsvarare under attack
Varje vecka dödas minst tre miljöförsvarare i världen. På ett frukostseminarium i Stockholm presenterar Naturskyddsföreningen rapporten Miljöförsvarare under attack – om hoten mot dem som skyddar vår natur. Där vittnar 25 miljöorganisationer runt om i världen om sin och respektive målgrupps situation. Övervakning, hot och attacker hör vardagen till. Och hoten kommer ofta från företag kopplade till gruv-, jordbruks- och skogsindustrin. Hur kan kan de utvecklingen motverkas? Hur bör Sverige agera?
Tid: 28 oktober kl. 09.00-10:30, frukost från 08.30.
Plats: Biograf Victoria, Götgatan 67, Stockholm.
Kostnad: Gratis.
Anmälan: här
Mer information på naturskyddsforeningen.se.

15 november

Klimatinspiratör i Sollentuna
Klimataktion och ABF håller en endagskurs för alla som vill påverka i klimatfrågan. Utbildningen erbjuder verktyg för att beröra och skapa diskussion. Några särskilda förkunskaper krävs inte. Man går igenom grunderna i klimatvetenskapen och klimatpolitiken, prövar hur man kan stimulera till samtal och reflektioner och talar om hur man kan öka människors handlingskraft genom att visa att ett klimatsmart samhälle är möjligt. Materialet och arbetssättet kan sedan användas i träffar med goda vänner, i föredrag, på arbetsplatsen, eller i en studiecirkel. 
Plats: Sollentuna, lokal meddelas senare
Tid: 16 november
Pris: 150 kr, bankgiro: 286-2423 eller Swish 1231493089
Anmälan: senast 1 nov till maryam.dorbegi@abf.se
Fika ingår. Ta gärna med en mugg!
Info: här.

Götaland

27 oktober

Lär dig mer om småbruk på Holma folkhögskola
En kortkurs för den som funderar på att köpa eller hyra en liten gård eller torp. Kursen ger kunskaper i och också möjlighet till utbyte av erfarenheter och att bolla idéer kring småskaligt lantbruk. Frågor som kommer att tas upp är bland annat: vad behövs för att komma igång som småskalig bonde, regler för djurskydd, kontroll från länsstyrelsen, bygga om byggnader, maskiner och traktorer, inköp, underhåll, reparationer. Hur kan man skapa en ekonomi som fungerar?.
Kursledare är Jörgen Leufstedt som nu går på skolan men som också är självlärd småbrukare sedan 19 år tillbaka. 
Ta med egen lunch, fika finns på plats.
Tid: 27 oktober, kl 10.00 – 16.00. 
Plats: Holma gård, Höör
Info och anmälan: holmafolkhogskola.se.

Hö på tork
Hö på tork. Foto: Flickr

30 oktober – 10 november

Framtidsvecka i Göteborg
Göteborgs största hållbarhetsfestival vill sätta fokus på allt det positiva som görs lokalt för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Årets tema är hållbar mat och målet är att utveckla Framtidsveckan i hela Västra Götaland
Plats: Göteborg
Info: goteborg.framtidsveckan.net

2–3 november

Permaculture introduction course in Sjöbo
A two day introductory course to permaculture and social design at Bhumis farm outside Sjöbo. Bhumis farm is a slaughter free permaculture farm, integrating animals (cows and horses) with growing vegetables for food, and using left over resources from the local community.
The course is taught in English, by Hans Ryding and Emiilia Olausson. Both teachers speak Swedish, so translation of difficult words to Swedish is available.
Boende i stort delat rum och vegetariska måltider ingår. Kursen börjar med frukost på lördagen och slutar med middag på söndagen. 
Pris: 600kr/dag eller 1 000 kr för båda dagarna. De som vill delta bara andra dagen bör ha tidigare erfarenhet eller utbildning inom permakultur.
Plats: Bhumi’s Farm, Möllenäsvägen 73-8, Lövestad
Tid: 2 –3 november 08.30-19.30
Mer info och anmälan här.

2-3 november

Barn och permakultur på Holma folkhögskola
Att engagera barn i permakultur, det är temat för en helgkurs på Holma folkhögskola i november.  Kursen går bland annat igenom hur man kan använda permakulturens etik och principer i bildning, i olika aktiviteter,
samt hur man närmar sig och pratar med barn och designar funktionella platser för barn. 
Vidare tittar man på fördelarna med utomhuslärande, nuvarande relevant forskning, samt hur man planerar aktiviteter som engagerar barn holistiskt genom aktivt deltagande med ögon, huvud, hjärta och händer i fokus. 
Kursen kommer att hållas på engelska och riktar sig till de som arbetar med barn mellan 3–12 år, antingen som pedagog eller på annat sätt, men även föräldrar och far-/morföräldrar är välkomna.  
Plats: Holma folkhögskola, Höör
Tid: 2-3 november, 9-15.30
Info och anmälan: här.

6 november

Studiecirkel om bogemenskaper i Göteborg
Föreningen Boihop Göteborg bjuder in till en studiecirkel tillsammans med Studiefrämjandet under senhösten och vintern 2019–2020. 
Basen för diskussionerna är boken ”Gemenskap och samarbete i kollektivhus och bogemenskap”. Föreningen Boihop Göteborg är en paraplyorganisation som medverkar till att starta och stötta grupper som vill bo i gemenskap i kollektivhus och bogemenskap inriktade mot olika åldrar och former. Studiecirkeln består också av studiebesök träffar med kunniga personer efter önskemål.
Tid: Sex träffar med start 6 november kl 18:00. Cirkeln kommer antagligen att hålla sig till onsdagar, men träffarna kommer inte att ske varje vecka.
Plats: Studiefrämjandet, Falkgatan 7, Göteborg.
Mer info och anmälan på Studiefrämjandets hemsida.

Sashiko kan användas för att lappa och laga
Sashiko kan användas för att lappa och laga. Foto: Heather/flickr

11 november

Sashiko i Växjö
Prova att sy olika bottensömmar, virkade blommor samt laga plagg med den japanska metoden sashiko. Det är Hemslöjden i Växjö som ordnar kafékvällar med olika slöjdtema och handledning i olika tekniker. Material ingår oftast. 
Plats: Gamla Domprostgården, Växjö
Tid: 11 november, 18-21
Kontakt: Monica Modig Rauden, 070-656 18 02
Kostnad: medlemmar 70 kr, övriga 110 kr, barn upp till 14 år gratis, 14-25 år halva priset.

12 november

Civilkurage i Malmö
Vardagens civilkurage är en organisation som arbetar för ett mer jämlikt och demokratiskt samhälle – och aktivistiskt medborgarskap.
Två kvällar i november tar man sig an destruktiva maskulinitetsnormer som behöver brytas i dagens klimatkris och tränar på hur man kan förändra dem. Manlighetsnormer går att koppla till stora utsläpp av växthusgaser och förstörelse av planeten, vilket kan ta sig uttryck i köttkonsumtion, privatbilism, fossila yrkesval, likgiltighet och kontroll över naturen. 
Träningen kan hjälpa var och en att skapa konstruktiva klimatsamtal och bryta tystnadskulturer, och utveckla färdigheter i hur man tränger undan synsätt som legitimerar och/eller möjliggör förstöring av jorden (normer kring konsumtion och slit-och-släng) och ersätta dessa med mer miljövänliga normer.
Plats: ABF, Malmö
Tid: 12 och 19 november, kl 18-20
Anmälan: här.

Över hela landet

8 november

Sara Lidman på Folkets bio  
Sara Lidman är flickan från Västerbotten som blev författare med ett eget språk. Som synliggjorde gruvarbetarnas villkor och öppnade svenskarnas ögon för Vietnamkriget. Och som tog upp kampen med skogsbolagen mot gifter i skogen och kalhygge.
Om detta och mycket mer berättas i Gunilla Breskys nya film ”Sara med allt sitt väsen”som har premiär på Folkets bio över hela landet den 8 november. 
Mer info: här.

 Sara Lidman Foto: Folkets bio
 Sara Lidman Foto: Folkets bio

Längre fram

5–6 december

Konferens om lokal ekonomi i Järvsö
Under devisen ”Kommunen som motor för lokalekonomisk utveckling” äger Lokalekonomidagarna rum i Järvsö. Bland talarna märks bland annat forskaren Jonty Leibowitz från Center for Local Economic Strategies och Serena Bonato från Tillväxtverket. 
Lokalekonomidagarna är en mötesplats för såväl företagare och politiker som för gräsrötter och föreningar. Gemensamt är viljan att arbeta för att stödja, utveckla, stärka och studera lokal ekonomi. Syftet är att göra deltagarna medvetna om vilka problem och lösningar som finns inom ämnet.
Tid: 5-6 december
Plats: Järvsöbaden
Anmälan: via Studieförbundet vuxenskolan Gävleborg 
Program: lokalekonomi.helasverige.se

På Järvsöbaden arrangeras  Lokalekonomidagarna i december
På Järvsöbaden arrangeras Lokalekonomidagarna i december. Foto: Martin Ekman

6 januari – 5 juni 2020

Kurs i permakulturdesign på Mora Folkhögskola
Under våren 2020 håller Mora Folkhögskola en distanskurs i Permakulturdesign. Det blir tre till fem obligatoriska heldagsträffar – resten sker på distans. Permakultur värnar om jordens alla komplexa ekosystem, människans livskvalitet samt en rättvis fördelning av resurser. Denna kurs går igenom permakulturens teori och filosofi, med fokus på det praktiska och ger en certifiering i permakulturdesign.
Kursen vänder sig till den med intresse för sambandet människa – natur och som vill lära sig tekniker för att designa odling, boende och övriga aspekter som rör livet, efter naturens principer.
Plats: Skattungbyn och Stjärnsund
Tid: 6 januari – 5 juni 2020
Info och anmälan: www.morafolkhogskola.se/kurs/permakulturdesign/
Kursanasvarig: Åsa Ringström, tel 070-24 88 311,
asa.ringstrom@morafhsk.se
Sista anmälningsdag: 15 september.

16 januari

Naturens rättigheter i Malmö
Vårt moderna samhälles natursyn framstår som alltmer ohållbar och intresset för holistiska världsåskådningar växer. På flera platser i världen har rättsliga instanser erkänt naturen som juridiskt subjekt.
I samband med projektet Sensing Nature from Within – en internationell konstutställning, följt av  föreläsningar, samtal och performance – diskuteras denna natursyn.
Seminariet inleds med föreläsningar följt av ett modererat samtal mellan seminariedeltagare och publik och fortsätter i kaféet efteråt.
Bland deltagarna märks bland andra konstnären Ursula Biemann, universitetslektor David Harnesk och docenten i ekonomisk historia Anders Ögren. Moderator är ekologen Pella Thiel.
Plats: Moderna museet, Malmö
Tid: 16 januari 2020, 15-18, följt av after work
Språk: Programpunkten hålls delvis på svenska, delvis på engelska.
Pris: Fri entré,  begränsat antal platser, först till kvarn.
Mer information: här.

17 februari – 18 december 2020

Ekologisk odling på Vårdinge By folkhögskola
Den som är nyfiken på ekologisk odling och vill skapa ett hållbart sätt att leva, odla och bygga kan i höst söka den ettåriga utbildningen ”Trädgård och hantverk” på Vårdinge By folkhögskola. Exempel på kursinnehåll är: kreativa odlingslotter, beskärning av träd och buskar, hållbart byggande, kompostering och biodling.  Teori och praktik varvas under året och ger deltagarna en grund för vidare studie inom ekologisk trädgårdsodling.
Tid: 17 februari – 18 dec 2020
Plats: Vårdinge By folkhögskola, Mölnbo
Info och anmälan: här
Ansök senast: den 6 oktober.

Att odla eget är både kreativt och hållbart
Att odla eget är både kreativt och hållbart. Foto: Carina Johansen/TT 

2 mars – 30 oktober 2020

Självhushållning på Klarälvdalens folkhögskola
Klarälvdalens folkhögskola startar i mars nästa år en kurs i självhushållning. Utbildningen vill inspirera till självförsörjning och en kreativt skapande livsstil på landsbygden. Därför får man bland annat lära sig att odla sin egen mat, bygga sitt eget hus samt hur småskaligt skogs- och lantbruk går till.  Ekologiska och alternativa lösningar prioriteras.
Tid: 2 mars–30 oktober 2020
Plats: Kretsloppshuset, Naturbruksgymnasiet i Södra Viken
Sista ansökningsdag: 1 december 2019
Info: här 
Anmälan: här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV