Energi · Hallå där

Linda Hedlund: Det handlar om att bejaka sina galna idéer

Linda Hedlund.

Den 23-24 oktober arrangerades Landsbygdsdagarna – en mötesplats för alla i Sverige som arbetar med landsbygden på olika sätt. Bland deltagarna fanns både ideella aktörer, företag, beslutsfattare och anställda inom kommuner, regioner och nationellt.

Årets konferens ägde rum i Borgholm, Öland. Landets Fria Syre har pratat med en av arrangörerna, Linda Hedlund, Borgholms kommun.

Vad är syftet med landsbygdsdagarna?

– Att samla folk som jobbar med landsbygdsutveckling. Ett viktigt syfte är att bara träffas. Det brukar vara ett omväxlande program med föreläsningar, workshops och studiebesök, där vi väver in så mycket som möjligt. Det ska vara utvecklande, inspirerande och deltagarna ska känna att de får idéer och lär sig något.

Vad behövs för att skapa en levande landsbygd?

– Människor. Det viktigaste är att folk vill bo och verka på landsbygden. Finns det inte människor kommer man ingenstans och tyvärr finns det för lite människor på landsbygden. Det är vårt största bekymmer.

Hur kan man locka dit fler?

– Om vi bara visste det skulle vi göra allt vi kunde. Det finns en myt om att det är svårt att få jobb. Men det stämmer inte alls. Det finns jobb. Vi behöver personal till exempel till hemtjänsten, lärare, miljöinspektörer och allt möjligt annat.

– Vi var en av de kommuner (Borgholms kommun) som tog emot flest flyktingar, och det fanns ett visst egoistiskt syfte med det. Men tyvärr fick de flesta en annan kommunplacering så det var inte så många som fick stanna hos oss.

Vilka goda exempel diskuterades?

– Vi visade upp olika lyckade exempel som finns på Öland, där deltagarna fick träffa flera företagare. Våra stora näringar finns främst inom turism och jordbruk. Vi besökte bland annat restaurangen Kalk i Löttorp, en verksamhet som har öppet hela året. Det bor 500 personer där men ändå lyckas de bra.

– Turistföretagen lyckas bra på somrarna men har svårare under resten av året, även om det finns de som lyckas sälja in mörker och stjärnhimmel i november till tyskar till exempel. Det finns många möjligheter, det är det landsbygdsdagarna handlar om.

Vilka tankar/idéer genomsyrade årets konferens?

– Kreativitet. Många kreativa lösningar kom fram. Det finns så många förutsättningar, egentligen behöver vi inte uppfinna något. Det handlar bara om att våga bejaka sina galna idéer. Om vi bara tittar efter har vi lösningarna. Det kändes som att de flesta åkte därifrån stärkta och inspirerade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV