Radar

Långväga fågel siktad på Öland

Bilden på Markus Tallroths kameradisplay visar en östlig kronsångare, den första säkra observationen av arten i Sverige.

En drömart för många svenska fågelskådare har siktats på Öland. Aldrig tidigare har en säker observation av arten östlig kronsångare gjorts i Sverige.

Det var vid lunchtid som den sällsynta fågeln upptäcktes av Markus Tallroth och Jonas Johansson på norra Öland.

– Vi var uppe och fågelskådade vid Ölands norra udde. Vi skulle egentligen köra för att käka lunch. Men så upptäckte vi lite rörelse av fåglar vid sidan av vägen så vi stannade till. Då uppenbarade den sig i en buske, berättar Markus Tallroth.

Östlig kronsångare lever normalt i sydöstra Ryssland, Japan, Kina och på Koreahalvön med vinterkvarter i Sydostasien. Men enstaka observationer har gjorts i Europa.

– Det är en drömart för många så det var sjukt kul att få hitta en sådan långväga raritet, säger Markus Tallroth.

”Ingen tvekan”

Vid 14-tiden hade ett 100-tal fågelskådare samlats på platsen, men bara fyra hade hunnit se fågeln, som då hade hållit sig undan ett tag.

En av dem på plats var Aron Edman, rapportansvarig för raritetskommittén inom Birdlife Sverige. Kommittén granskar och godkänner fynd av sällsynta eller svårbestämda arter. En tidigare rapport av östlig kronsångare, 2014 i Skåne, fick inte godkänt.

– Den blev aldrig säkert bestämd. Den sågs aldrig ordentligt, så det är inget officiellt fynd, säger Aron Edman.

Torsdagens fynd råder det däremot ingen tvekan om, tillägger han.

– Det finns bild på den så det är ingen tvekan om vad det är för art.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV