Radar

EU:s finaste pris till fängslad uigur

Uiguraktivisten Ilham Tohti, fängslad i Kina sedan 2014, får årets Sacharov-pris av EU-parlamentet.

Fängslade uiguren Ilham Tohti får EU:s finaste människorättspris, Sacharov-priset för tankefrihet. Släpp honom omedelbart, lyder budet till Kina.
En dag före Tohtis 50-årsdag på fredagen kom beskedet från EU-parlamentets talman David Sassoli.

– Han har gjort mycket för att förbättra förståelsen mellan uiguruer och han-kineser och har satts i fängelse på livstid. EU-parlamentet ger sitt fulla stöd för hans arbete och önskar att kinesiska myndigheter släpper honom omedelbart, sade Sassoli inför parlamentsledamöterna i Strasbourg.

Ekonomen Tohti har länge kämpat för den uiguriska folkgruppens rättigheter i Kina, där han för fem år sedan dömdes till livstids fängelse för ”separatism”. Folkgruppen är massivt övervakad i Kina och omkring en miljon människor, företrädesvis uigurer, uppskattas vara fängslade i den västliga Xinjiangprovinsen utan rättegångar.

Dubbelt prisad

Sacharovpriset har funnits sedan 1988 och är döpt efter den sovjetiske fysikern och människorättsaktivisten Andrej Sacharov, som fick Nobels fredspris 1975.

Ilham Tohti fick tidigare i höstas även Europarådets finaste människorättspris, Vaclav Havel-priset, och tillhörde också de mest omnämnda för Nobels fredspris i år.

Att Tohti prisas innebär att Sacharovpriset nu två år i rad gått till fängslade aktivister. I fjol prisades ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, som då avtjänade ett 20-årigt fängelsestraff i Ryssland, anklagad för att ha planerat terrorbrott.

Oleg Sentsov släpptes dock i september i samband med en fångutväxling och väntas till EU-parlamentet senare i höst för att ta emot fjolårets utmärkelse.
Prissumman är på drygt en halv miljon kronor, 50 000 euro, som traditionellt brukar doneras till någon form av välgörande ändamål.

Vinnare av Sacharov-priset

EU-parlamentets Sacharovpris för tankefrihet – döpt efter den sovjetiske fysikern och fredspristagaren Andrej Sacharov (1921-89) – har delats ut sedan 1988, då sydafrikanske antiapartheidkämpen och sedermera presidenten Nelson Mandela prisades. Många av vinnarna har senare tilldelats Nobels fredspris.

Här är de tio senaste årens vinnare:

2019: uiguriske ekonomen Ilham Tohti
2018: ukrainske filmregissören Oleg Sentsov
2017: den demokratiska oppositionen i Venezuela
2016: irakiska yazidiskorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar
2015: saudiske bloggaren Raif Badawi
2014: läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa
2013: utbildningsaktivisten Malala Yousafzai från Pakistan
2012: människorättsadvokaten Nasrin Soutoudeh och regissören Jafar Panahi från Iran
2011: människorättsaktivisterna Asmaa Mahfouz (Egypten) och Razan Zaitouneh (Syrien), libyske politikern Ahmed al-Senussi, syriske satirtecknaren Ali Farzat samt den framlidne tunisiske grönsaksförsäljaren Mohamed Bouazizi
2010: kubanske dissidenten Guillermo Fariñas

Källa: EU-parlamentet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV