Energi

Klimatsmart supermat på väg tillbaka

Nu odlas amarant  i Nepal igen.

Befolkningarna runt Anderna och Himalaya brukade odla mycket näringsrika grödor som med tiden trängdes ut av vete och ris. Men nu är den traditionella supermaten på väg att göra en återkomst i Nepal.

Maträtter som inlagd potatis, rostad majs, tomat i curry och chilipasta anses vara typiskt nepalesiska. Men i landet är det få som känner till att många av dessa basrätter har sina rötter i Anderna och bara har funnits i Europa och Asien de senaste 500 åren.

Nu har dock intresset för andra grödor, som amarant och quinoa, börjat öka bland Nepals stadsbefolkningar. Det handlar om mat som har ett högt proteinvärde, med lågt innehåll av kolhydrater, som är glutenfria och rika på mikronäringsämnen och mineraler.

För personer som lider av diabetes eller högt blodtryck är amarant och quinoa mer hälsosamma alternativ.

– Även om vår kundkrets är begränsad så finns det ett ökat intresse för supermat. Allt fler av våra kunder föredrar att äta quinoa i stället för ris, berättar Roseeta Raymajhi, som arbetar i en butik i den nepalesiska huvudstaden Katmandu som sålt quinoa de senaste två åren.

Befolkningen runt Anderna odlade traditionellt en stor blandning av grödor och grönsaker, frukter, bönor och rotfrukter. Men efter spanjorernas ankomst byttes många av grödorna ut mot europeiska varianter, och kunskaperna om maten försvagades. Med tiden har dock allt fler börjat inse det höga näringsvärde den traditionella kosten hade, vilket lett till att den gamla maten fått ett nytt uppsving.

Exporteras till Indien

Numera odlas amarant även i distrikten Jumla och Humla i Nepal, där de torra bergens jordar och klimat påminner om förhållandena i Anderna. I andra distrikt pågår dessutom storskaliga odlingar av grödan, som går på export till grannlandet Indien.

Intresset för gamla grödor som exempelvis quinoa och amarant har ökat bland befolkningen i Katmandu
Intresset för gamla grödor som exempelvis quinoa och amarant har ökat bland befolkningen i Katmandu.  Foto: Photo/Emilio Morenatti/AP

– Grödor som odlas i bergen, som amarant, hade försummats. Men det handlar om klimatsmart supermat som har framtiden för sig, säger Rita Gurung vid den nepalesiska forskningsorganisationen LI-BIRD, som är inriktad på ekologiska jordbruk.

Hon menar att dessa grödor borde utnyttjas mer i kommersiella odlingar samtidigt som fler nepaleser borde få information om dess höga näringsinnehåll.

Hirs liknar quinoa

Precis som i Anderna odlade även befolkningen runt Himalaya tidigare lokal supermat, däribland olika typer av hirs som har ett liknande näringsinnehåll som quinoa.

– Vi har haft så många hälsosamma livsmedel, som sedan har övergivits för paketerade halvfabrikat och vitaminpiller, säger den nepalesiska folkhälsoexperten Aruna Uprety.

Men nu kan en förändring vara på väg. För fyra år sedan startade Saurav Dhakal en internetbaserad butik för ekologisk mat i Katmandu, och han har upplevt ett ökat intresse för lokalt odlade och näringsrika produkter.

Samtidigt menar han att många bönder fortfarande måste övertygas om att det finns en marknad för dessa varor.

– Det finns traditionella recept för alla våra gamla maträtter som vi måste lära ut och propagera för, säger Saurav Dhakal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV