Radar

Klimatförändringar i fokus i nytt jättebrädspel

Med hjälp av ett brädspel vill forskare vid Linköpings universitet förmedla insikter om klimatet.

Hur kan vi få fler att bli medvetna om klimatförändringarna? Ett innovativt sätt är att skapa ett jättelikt brädspel och låta spelarna få nya insikter genom att spela aktörer som ställs inför olika val.

Idén till brädspelet kommer från Ola Leifler som är forskare vid Linköpings universitet och Magnus Persson som är spelskapare. Tanken är att det ska bli ett ”megagame om klimatförändringarna” som ska spelas under en dag i april nästa år. 

Spelet kommer att utspela sig i Östergötland och hälften av spelarna kommer att vara politiker eller representanter för näringslivet medan den andra halvan ska spela lokalbefolkning. En förhoppning från skaparna är också att även riktiga representanter från näringslivet och kommunerna ska delta i spelandet.

Förutom att upplysa är en tanke med spelprojektet också att ta reda på mer om en framtid som kännetecknas av ett osäkrare klimat.

– Osäkerheten gäller inte bara det fysiska klimatet, utan också det politiska, där saker som flyktingströmmar, matbrist och vattenbrist kan påverka, säger Ola Leifler.

Spelet är inte klart ännu men redan nu finns möjlighet att anmäla sig för att vara med och testspela via Linköpings universitets hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV