Radar

Gammal fyr på rullskridskor mot säker mark

Fyren på Rubjerg Knude på norra Jylland flyttas till säker mark cirka 70 meter bort från havet.

I 120 år har fyren på Rubjerg Knude på norra Jylland stått på en och samma plats. Men havet kommer allt närmare och nu är det dags för den 700 ton tunga fyren att flytta för att inte störta ner i havet.

I tio veckor har fyren varit avspärrad medan man grävt fram den ur sanden. Med hjälp av en sorts rullskridskor, skenor och hydraulik ska fyren sedan skjutas runt 70 meter längre inåt land.

Arbetet beräknas pågå i tio timmar. Murarmästaren Kjeld Pedersen leder arbetet.

– Jag kan lika gärna säga som det är: Jag har aldrig försökt att flytta en fyr förr, säger han till danska TV2.

Nervositeten lär inte bli mindre av att han bara har ett försök på sig. Om något går fel går det inte att rätta till i efterhand. Vindstyrkor på mer än tio, tolv meter i sekunden kan blåsa ner på skenorna och stoppa arbetet. Det är också osäkert om sluttningen bakom fyren håller för trycket när man lyfter fyren.

Varje år äter vågorna upp ett par meter av sluttningen framför fyren. Om den inte flyttas skulle den falla ner i havet inom ett eller två år. I och med dagens flytt hoppas Hjørrings kommun, där fyren ligger, att det dröjer 20–40 år till nästa flytt.

Fyren på Rubjerg Knude

Fyren byggdes mellan åren 1899 och 1900 och kunde trots att den låg 200 meter från strandkanten ses 42 kilometer bort.

Den är 23 meter hög och sedan man lyft den för förflyttning kunde man konstatera att den vägde 700 ton, mindre än de tusen man först trott.

Havet har sakta ätit upp kusten bit för bit samtidigt som vinden blåst in stora mängder sand som lagt sig runt fyren.

Efter årtionden av kamp mot sanden togs fyren ur bruk 1968.

Fyren på Rubjerg Knude lockar varje år runt 250 000 besökare, vilket gör den till en av Nordjyllands mest besökta turistattraktioner.

Källa: dr.dk

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV