Radar

Abort tillåts i Nordirland

Aktivister som stöder de nya abortlagarna i Nordirland utanför den nordirländska parlamentsbyggnaden Stormont.

Vid midnatt blev aborter och samkönade äktenskap lagliga i Nordirland. Då löpte tidsfristen ut för lokala politiker att stoppa lagändringarna som den brittiska regeringen införde i somras.

I juli i år godkände den brittiska regeringen en avkriminalisering av abort och att det ska finnas tillgång till lagliga aborter i Nordirland, för att vara i linje med andra områden inom Storbritannien. Dessutom ska det öppnas för samkönade äktenskap och registrerade partnerskap.

De nya lagarna kunde införas då områdets lagstiftande församling, Northern Ireland Assembly, brutit ihop i januari 2017.

Församlingen samlades kort på måndagen, men utan stöd från oppositionen kunde man inte stoppa lagändringarna.

Julian Smith, Storbritanniens Nordirlandsminister, säger att i praktiken ska aborter kunna utföras i Nordirland senast från den 31 mars 2020. Och de nya lagarna kring samkönade relationer ska vara färdigformulerade till senast den 13 januari.

– Detta innebär att de första borgerliga samkönade äktenskapen kommer att kunna genomföras under alla hjärtans dag-veckan 2020, säger Smith.

Abort var tidigare bara tillåtet i Nordirland om det var fara för moderns liv. Trycket för att avskaffa de stränga lagarna har ökat, inte minst sedan grannen Irland infört en liberalare abortlagstiftning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV