Radar

Sverige toppar lista över anseende i världen

Sverige anses vacker, transparent och tryggt enligt en rapport från Reputation institute.

Sverige har för andra året i rad högst anseende i världen. I rapporten från Reputation institute anses Sverige vara vackert, transparent och ha en vänlig befolkning.

Ett lands rykte påverkar människor i var de väljer att etablera företag, bosätta sig eller åka på semester. Därför är höga placeringar på internationella rankingar väldigt positivt enligt Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt.

– Det gynnar vår möjlighet att attrahera talanger till Sverige, svensk export och det gynnar vanliga svenskar att det anses vara ett tryggt land med hög trovärdighet, säger hon.

Det globala företaget har intervjuat 58 000 individer i G7-länderna och Ryssland, världens största industrialiserade ekonomier. Tvåa på listan är Schweiz som efterföljs av Norge och Finland.

Sverige anses ha en säker rättsstat och effektivt statsskick. Andra mätbara faktorer är att det betraktas som välkomnande, vackert och invånarna har goda levnadsförhållanden.

– Vi ser att det finns flera Sverigebilder där den väldigt goda bilden av Sverige finns kvar och ligger stabil. Det finns också en annan berättelse som handlar främst om migrationsfrågor, mellan fem och tio procent handlar det om, säger Madeleine Sjöstedt.

I botten av listan hamnar Irak, Iran, Pakistan och Saudiarabien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV