Radar

Israelisk mango till förmån för Cancerfonden

Ica får kritik för att de säljer mango från Israel till förmån för Cancerfonden.

Under flera år har Ica varit med i Rosa-bandetkampanjen och samlat in pengar till Cancerfonden. Nu får de kritik för att de säljer mango från Israel till förmån för kampanjen.

Palestinagruppen i Stockholm menar att Cancerfonden, vars mål är att färre ska drabbas av cancer och fler ska överleva, borde ta hänsyn till mänskliga rättigheter när det gäller hur insamlingen av pengar till svensk cancerforskning bedrivs.

De hänvisar bland annat till att det finns cirka 8 500 cancersjuka i Gaza, varav 640 barn, som inte får den vård de behöver på grund av Israels mångåriga blockad. Denna, menar Palestinagrupperna, har lett till brist på elektricitet, mediciner och utrustning.

Nekas utresetillstånd för vård

De pekar också på att israeliska myndigheter nekar sjuka palestinier utresetillstånd för specialistvård på Västbanken eller i något annat land. ”Under 2018 hindrades 10 057 patienter från att få nödvändig vård. Cancersjuka kvinnor i Gaza demonstrerade förra året för att de berövas livsviktig behandling”, skriver de på sin hemsida.

Cancerfonden svarar på kritiken, bland annat med att de är en politiskt och religiöst oberoende insamlingsorganisation med ett tydligt mål – ”att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer”.

De hänvisar i sin tur till Ica, som skriver att de handlar med leverantörer, inte med stater och regeringar: ”Vi har fått garantier från vår leverantör att ingen mango som levereras till Ica kommer från ockuperad mark. För att klara efterfrågade volymer av mango till Rosa Bandet-kampanjen är vi i behov av att köpa in mango med flera olika ursprung, varav ett utgörs av Israel”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV