Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Årets tema på Göteborgs största hållbarhetsfestival – som börjar 30 oktober – är hållbar mat.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

19-20 och 26–27 oktober

Järnsmide i Gammelstad
Under två helger i oktober blir det kurs i järnsmide för nybörjare. Deltagarna får lära sig att göra krokar, spikar, gångjärnsbeslag och annat vardagssmide i små storlekar. Oömma kläder och hörselskydd medtages. 
Tid: 19–20/10 + 26–27/10, 10–16
Plats: Hägnan friluftsmuseum, Gammelstad
Info och anmälan: här.

6-7 november

Urpremiär med Sara Lidman i Umeå
Sara Lidman är flickan från Västerbotten som blev författare med ett eget språk. Som synliggjorde gruvarbetarnas villkor och öppnade svenskarnas ögon för Vietnamkriget. Och som tog upp kampen mot skogsbolagen om gifter och kalhyggen.
Om detta och mycket mer berättas i Gunilla Breskys film ”Sara med allt sitt väsen” med urpremiär den 6 november i Umeå. Musiken till filmen är skriven av Johan Ramström och framförs live av Norrlandsoperans symfoniorkester  vid premiären.
Plats: Stora scenen Norrlansoperan, Umeå
Tid: 6 november, kl 19,  och 7 november kl 19
Pris: ordinarie 300 kr, 3-18 år 60 kr, 19-26 år 210 kr.

En ung Sara Lidman
En ung Sara Lidman. Foto: Uppsala-Bild, Upplandsmuseet

12-14 november

Ullbaggar delas ut i Åre
I november är det dags för Landsbygdsnätverkets stora träff med tillhörande Ullbaggegala i Åre. Årets tema är livsmedelsstrategi och landsbygdspolitik och det blir resande workshops i trakterna runt Åre och Östersund, föreläsningar och panelsamtal. På plats under dagarna är förutom de nominerade till Ullbagepriset i olika kategorier även representanter för näringsdepartementet, jordbruksdepartementet,  tillväxtverket och SLU. 
Plats: Holiday Club, Åre
tid: 12-14 November
Info och anmälan: här 
Anmälan senast 28 oktober.

Svealand

22 augusti – 27 oktober

Biosfären flyttar in på Svenskt Tenn  
Koldioxidutsläpp och köttkonsumtion, etik och ekonomi. Det är några teman i konstnärerna Eric Ericsons och Lars Arrhenius klimatutställning ”Välkommen till biosfären” som just nu pågår på Svenskt Tenn i Stockholm.
Här behandlas frågor om vårt förhållande till biosfären – det tunna skikt runt jorden där vi lever, och som är själva förutsättningen för människans existens. Och den komplexa relationen mellan klimatförändringar, normer, etik och ekonomi.
Tid: 22 augusti till 27 oktober
Plats: Svenskt Tenn, Strandvägen, Stockholm.

19 oktober

Miljökonsert i Jakobsberg
”Jorden vi ärvde”  är rubriken på Järfälla kammarkörs höstkonsert. Dirigent är Marina Lundén, och konserten startar klockan 15.00. Den som vill äta kan komma redan klockan 13 då  köket serverar en matig lunchbuffé.
Plats: Jakobsbergs folkhögskola, 
Tid: 19 oktober, 13-17
Boka lunchbuffé på: info@jakobsbergsfolkhogskola.se, eller tel: 08-120 28 180 
Biljettpris: 120 kr, betalas i entrén.

Vad kan man göra över den här brasan? Kanske lära sig laga gourmetmat
Vad kan man göra över den här brasan? Kanske lära sig laga gourmetmat. Foto: Pixabay

26 oktober

Gourmetmat i naturen, Uppsala
Den som vill testa att laga en gourmetmiddag över öppen eld kan göra det i Uppsala den 26 oktober. Då blir det matlagning kombinerat med grundläggande friluftsteknik (yxa, kniv och eld). Menyn kryddas med vilda växter. Kursen leds av Joacim Norberg. Kostnad: 1250 kr.
Tid: 26 oktober 11-15
Plats: Uppsala
Info och anmälan: här.

28 oktober

Agenda 2030 i Stockholm 
Hållbar utveckling står högt på dagordningen för FN, regeringar, företag och många andra aktörer. Men Agenda 2030 gör bäst nytta på lokal nivå, i det regionala och kommunala arbetet. Därför bjuder Nordiska ministerrådet in till en heldag som ska visa hur nordiska kommuner arbetar med den 17 målen för hållbar utveckling.
Evenemanget är också tänkt att ge kommuner, regionala myndigheter och idéburna organisationer och föreningar möjlighet att antingen starta och finjustera eller utvärdera tidigare arbete med hållbar utveckling.
Tid: 28 oktober, 9.00–17.30
Plats: Camper by Scandic, Stockholm
Anmälan senast 21 oktober: här
Program: här
Konferensen är kostnadsfri.

Götaland

19–20 oktober

Jordens vänners höstmöte i Malmö
Under en tvådagarskonferens i Malmö står den ojämlika maktstruktur som finns mellan folkets och företagens intressen i fokus.
Det blir interaktiva workshops och föreläsningar som diskuterar förhållandet mellan företag och stater, kapitalismens intensifiering och konsekvenserna för demokrati, livsmedelsproduktion och konsumtion (matsuveränitet) och klimatet.
Ett par av frågorna som ställs är: Hur ser en postkapitalistisk värld ut? Och vad betyder det egentligen att förändra systemet?
Helgen är gratis och alla måltider ingår. Möjlighet till övernattning finns.
Plats: Malmö
Tid: 19-20 oktober, lörd 9.30-21, sönd 9-16
Info: jordensvanner.se
Sista anmälningsdatum den 10 oktober: här.

23 oktober

Diskutera Vätterns rättigheter i Jönköping 
Kan Vättern ha rättigheter? Det är frågan som ställs när Naturens rättigheter inbjuder till föreläsning och samtal i Jönköping. 
Gruvetableringar, militära skjutövningar och och ett ökat intresse för sjön som dricksvattentäkt – hoten mot Vättern kommer från flera håll. Och alla dessa aktiviteterna utgör en fara för sjöns rättigheter.
Föreläser gör Pella Thiel och Mariam Carlsson Kanyama.
Plats: Österängens konsthall, Jönköping
Tid: 23 oktober, 17.30–20.45
Fri entré, ingen föranmälan.

23–24 oktober

Landsbygden i fokus i Borgholm
Med teman som hållbar besöksnäring/turism, lantbruks/landsbygdsföretagande och distanslösningar äger årets Landbygdsdagar rum i Borgholm. Tanken är att skapa strategier för landsbygdsutveckling och lokal utveckling. Samt att inspirera och sprida goda exempel. Under två dagar i oktober kan man ta del av föreläsningar och workshops där hållbara lokalsamhällen och hur landsbygden kan återbefolkas diskuteras. Deltagarna får göra besök på lantbruk och turistdestinationer.
Konferensen är en mötesplats för beslutsfattare, företag, det offentliga och civilsamhället med syfte att skapa framtidens landsbygd. Tanken är att stötta en ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling av landsbygden i Sverige.
Tid: 23–24 oktober
Plats: Borgholm, Öland
Info och anmälan: landsbygdsdagarna.nu

Borgholms slottsruin på Öland
Borgholms slottsruin på Öland. Foto: Bernt Fransson/Wikimedia commons

27 oktober

Lär dig mer om småbruk på Holma folkhögskola
En kortkurs för den som funderar på att köpa eller hyra en liten gård eller torp. Kursen ger kunskaper i och också möjlighet till utbyte av erfarenheter och att bolla idéer kring småskaligt lantbruk. Frågor som kommer att tas upp är bland annat: vad behövs för att komma igång som småskalig bonde, regler för djurskydd, kontroll från länsstyrelsen, bygga om byggnader, maskiner och traktorer, inköp, underhåll, reparationer. Hur kan man skapa en ekonomi som fungerar?.
Kursledare är Jörgen Leufstedt som nu går på skolan men som också är självlärd småbrukare sedan 19 år tillbaka. 
Ta med egen lunch, fika finns på plats.
Tid: 27 oktober, kl 10.00 – 16.00. 
Plats: Holma gård, Höör
Info och anmälan: holmafolkhogskola.se.

Hö på tork
Hö på tork. Foto: Flickr

2–3 november

Barn och permakultur på Holma folkhögskola
Att engagera barn i permakultur, det är temat för en helgkurs på Holma folkhögskola i november.  Kursen går bland annat igenom hur man kan använda permakulturens etik och principer i bildning, i olika aktiviteter,
samt hur man närmar sig och pratar med barn och designar funktionella platser för barn. 
Vidare tittar man på fördelarna med utomhuslärande, nuvarande relevant forskning, samt hur man planerar aktiviteter som engagerar barn holistiskt genom aktivt deltagande med ögon, huvud, hjärta och händer i fokus. 
Kursen kommer att hållas på engelska och riktar sig till de som arbetar med barn mellan 3–12 år, antingen som pedagog eller på annat sätt, men även föräldrar och far-/morföräldrar är välkomna.  
Plats: Holma folkhögskola, Höör
Tid: 2-3 november, 9-15.30
Info och anmälan: här.

Över hela landet

8 november

Sara Lidman på Folkets bio  
Sara Lidman är flickan från Västerbotten som blev författare med ett eget språk. Som synliggjorde gruvarbetarnas villkor och öppnade svenskarnas ögon för Vietnamkriget. Och som tog upp kampen med skogsbolagen mot gifter i skogen och kalhygge.
Om detta och mycket mer berättas i Gunilla Breskys nya film ”Sara med allt sitt väsen”som har premiär på Folkets bio över hela landet den 8 november. 
Mer info: här.

 Sara Lidman Foto: Folkets bio
 Sara Lidman Foto: Folkets bio

Längre fram

15 november

Klimatinspiratör i Sollentuna
Klimataktion och ABF håller en endagskurs för alla som vill påverka i klimatfrågan. Tanken är att utbilda klimatinspiratörer som med sitt engagemang kan påverka och inspirera andra till hållbar omställning i det lilla och det stora, eller kanske bara prata med människor om den globala uppvärmningen.
Utbildningen erbjuder verktyg för att beröra och skapa diskussion. Några särskilda förkunskaper krävs inte. Man går igenom grunderna i klimatvetenskapen och klimatpolitiken, prövar hur man kan stimulera till samtal och reflektioner och talar om hur man kan öka människors handlingskraft genom att visa att ett klimatsmart samhälle är möjligt. Materialet och arbetssättet kan sedan användas i träffar med goda vänner, i föredrag, på arbetsplatsen, eller i en studiecirkel. 
Plats: Sollentuna, lokal meddelas senare
Tid: 16 november
Pris: 150 kr, bankgiro: 286-2423 eller Svisch 1231493089
Anmälan: senast 1 nov till maryam.dorbegi@abf.se
Fika ingår. Ta gärna med en mugg!
Info: här.

30 oktober–10 november

Framtidsvecka i Göteborg
Göteborgs största hållbarhetsfestival vill sätta fokus på allt det positiva som görs lokalt för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Årets tema är hållbar mat och målet är att utveckla Framtidsveckan i hela Västra Götaland
Plats: Göteborg
Info: goteborg.framtidsveckan.net

På Järvsöbaden arrangeras  Lokalekonomidagarna i december
På Järvsöbaden arrangeras Lokalekonomidagarna i december. Foto: Martin Ekman

5–6 december

Konferens om lokal ekonomi i Järvsö
Under devisen ”Kommunen som motor för lokalekonomisk utveckling” äger Lokalekonomidagarna rum i Järvsö. Bland talarna märks bland annat forskaren Jonty Leibowitz från Center for Local Economic Strategies och Serena Bonato från Tillväxtverket. 
Lokalekonomidagarna är en mötesplats för såväl företagare och politiker som för gräsrötter och föreningar. Gemensamt är viljan att arbeta för att stödja, utveckla, stärka och studera lokal ekonomi. Syftet är att göra deltagarna medvetna om vilka problem och lösningar som finns inom ämnet.
Tid: 5-6 december
Plats: Järvsöbaden
Anmälan: via Studieförbundet vuxenskolan Gävleborg 
Program: lokalekonomi.helasverige.se

6 januari – 5 juni 2020

Kurs i permakulturdesign på Mora Folkhögskola
Under våren 2020 håller Mora Folkhögskola en distanskurs i Permakulturdesign. Det blir tre till fem obligatoriska heldagsträffar – resten sker på distans. Permakultur värnar om jordens alla komplexa ekosystem, människans livskvalitet samt en rättvis fördelning av resurser. Denna kurs går igenom permakulturens teori och filosofi, med fokus på det praktiska och ger en certifiering i permakulturdesign.
Kursen vänder sig till den med intresse för sambandet människa – natur och som vill lära sig tekniker för att designa odling, boende och övriga aspekter som rör livet, efter naturens principer.
Plats: Skattungbyn och Stjärnsund
Tid: 6 januari – 5 juni 2020
Info och anmälan: www.morafolkhogskola.se/kurs/permakulturdesign/
Kursanasvarig: Åsa Ringström, tel 070-24 88 311,
asa.ringstrom@morafhsk.se
Sista anmälningsdag: 15 september.

17 februari – 18 december 2020

Ekologisk odling på Vårdinge By folkhögskola
Den som är nyfiken på ekologisk odling och vill skapa ett hållbart sätt att leva, odla och bygga kan i höst söka den ettåriga utbildningen ”Trädgård och hantverk” på Vårdinge By folkhögskola. Exempel på kursinnehåll är: kreativa odlingslotter, beskärning av träd och buskar, hållbart byggande, kompostering och biodling.  Teori och praktik varvas under året och ger deltagarna en grund för vidare studie inom ekologisk trädgårdsodling.
Tid: 17 februari – 18 dec 2020
Plats: Vårdinge By folkhögskola, Mölnbo
Info och anmälan: här
Ansök senast: den 6 oktober.

Att odla eget är både kreativt och hållbart
Att odla eget är både kreativt och hållbart. Foto: Carina Johansen/TT 

2 mars – 30 oktober 2020

Självhushållning på Klarälvdalens folkhögskola
Klarälvdalens folkhögskola startar i mars nästa år en kurs i självhushållning. Utbildningen vill inspirera till självförsörjning och en kreativt skapande livsstil på landsbygden. Därför får man bland annat lära sig att odla sin egen mat, bygga sitt eget hus samt hur småskaligt skogs- och lantbruk går till.  Ekologiska och alternativa lösningar prioriteras.
Tid: 2 mars–30 oktober 2020
Plats: Kretsloppshuset, Naturbruksgymnasiet i Södra Viken
Sista ansökningsdag: 1 december 2019
Info: här 
Anmälan: här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV