Radar

Nytt bostadsbolag ska göra det lättare att bo tillsammans

Det nystartade bostadsbolaget Byar&Kvarter ska göra det lättare att bo tillsammans.

I Göteborg har ett nytt bostadsbolag startats upp för den som vill ha ett mer miljövänligt och billigare boende, rapporterar Dagens Nyheter.

Initiativtagare till det nystartade bostadsbolaget Byar&Kvarter är Ellinor Askmar, folkbildningssamordnare för hållbarhets- och omställningsfrågor på Studiefrämjandet.

Hon har tidigare erfarenhet av att utveckla bland annat ekobyar och så kallade transition towns – lokalsamhällen som strävar efter att vara självförsörjande.

– Vi vill att det byggs på ett mer hållbart sätt, att det blir lättare att bo tillsammans och att de som är ekonomiskt utsatta får bättre möjligheter, säger Ellinor Askmar till DN.

Nya alternativ

Genom det nya bostadsbolaget hoppas Ellinor Askmar kunna erbjuda nya alternativ för de som vill bo hållbart och tillsammans med andra.

Själv bor hon i ett villakollektiv och säger att det är svårt att reglera den typen av bogemenskaper juridiskt i Sverige i dag. Hyreslagen fungerar bra för de som bor i samma hus men i avdelade lägenheter, men inte för dem som delar kök och toalett utan att tillhöra samma familj.

Planen är att omvandla större hus till bogemenskaper och att bygga små Attefallshus. Förhoppningen är att bostadsbolaget snart ska kunna köpa sin första fastighet med hjälp av investeringar från privatpersoner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV