Radar

Greenpeace protesterade mot grisgårdar

Aktivister från Greenpeace protesterade mot dansk grisuppfödning.

Efter en aktion mot en dansk grisgård har 17 aktivister från Greenpeace dömts till böter på vardera 2 500 danska kronor, enligt den danska tidningen Landbrugsavisen.

Det var i förra veckan som aktivisterna satte upp banderoller och banners på taket till en dansk grisgård på Själland med budskapet ”Stoppa svineriet” och ”Ge Danmark landet tillbaka – stoppa svinfabrikerna” .

Samma morgon publicerade Greenpeace en halvtimmeslång film på Youtube med budskapet att den danska grisuppfödningen bör minska och att människor ska äta mindre kött.

– Dansk grisproduktion utvecklas i en djupt olycklig riktning där största delen av köttet hamnar i utlandet medan föroreningen av luften och vattenmiljöer stannar hemmavid, säger Kristian Sloth, lantbrukspolitisk talesperson för Greenpeace i Danmark, i ett pressmeddelande.

Polisanmälan

Gårdens ägare Kim Kjær Knudsen, som också äger grisfarmar i Sverige och Östeuropa, polisanmälde intrånget och sa till den danska tidningen Landbrugsavisen att han nyligen gjort investeringar för att minska gårdens miljöpåverkan. Och att aktivisterna därför valt ett dåligt ställe att utföra sin aktion på.

Organisationen Danska svinproducenter kallade aktionen oacceptabel och den danska jordbrukaren och Venstre-politikern Asger Christensen, som också sitter i Europaparlamentet, meddelade att han skulle bojkotta Greenpeace.

– Som jordbrukare blir jag upprörd när jag ser något liknande. I själva verket blir jag både arg och upprörd över att någon har så lite empati, sa han till Landbrugsavisen.