Radar

Regeringen säger nej till naturgas från Göteborgs hamn

Demonstranter blockerade hamnen i Göteborg tidigare i höstas.

Regeringen säger nej till att flytande naturgas från Göteborgs hamn kopplas till det svenska stamgasnätet. Det här är en seger för alla aktivister som kämpat länge för att stoppa den svenska expansionen av fossilgas.

– Vi kan inte bygga fast Sverige i ett beroende av fossila bränslen när vi har klimatmål som gör att vi ska vara nere på nollutsläpp om 25 år, sa miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till TV4 Nyheter på torsdagen.

Ministern förespråkade i stället en fortsatt satsning på biogas.

Väntat på avgörande

Det var företaget Swedegas som ville ansluta sin naturgasterminal i Göteborgs hamn till stamgasnätet. Anläggningsplanerna fick godkänt av flera instanser, bland annat från länsstyrelsen 2010, men har väntat på ett avgörande på regeringsnivå.

Nu säger regeringen alltså nej till tillståndet som Swedegas har ansökt om för att få koppla terminalen till svenska stamnätet.

– En investering och inkoppling på gasnätet hade riskerat att bygga fast oss i ett framtida beroende av fossila bränslen som LNG, flytande fossilgas. En anslutning till gasnätet går stick i stäv med klimatlagen och riksdagens klimatmål eftersom det ökar tillgängligheten till fossilgas, skriver Karin Pleijel, kommunalråd i oppositionsråd (MP) i Göteborg i ett pressmeddelande.

Stort motstånd

Motståndet mot planerna har varit stort. I början av september blockerade hundratals personer ingången till Göteborgs hamn för att protestera mot satsningen.

Enligt motståndarna, som nu alltså får sin vilja igenom – hade det riskerat att bygga fast hamnen i ett framtida beroende av fossila bränslen.

– Det är ett strålande beslut och precis vad vi behöver i klimatpolitiken just nu, säger Olivia Linander från organisationen Fossilgasfällan till P4 Göteborg.