Radar

Hotad fjäril troligen utdöd i Småland

Den hotade Veronikanjätfjärilen.

Sveriges mest hotade dagfjäril, Veronikanätfjärilen, verkar ha försvunnit från Småland. Experterna är nu oroliga för att den är helt utdöd i Kalmar län, enligt SVT Nyheter.

Förra årets varma sommar kan ha varit ett dråpslag för fjärilen. Trots arbete med slåtter för att behålla den miljö som fjärilen lever i, och försök att hitta den med håvar och fällor fann Länsstyrelsen i Småland inte ett enda exemplar under hela sommaren 2019. 

– Det känns rätt hopplöst. Men man kan inte vara helt säker på att den är utdöd här förrän om ett par år, säger Mats Lindeborg på Länsstyrelsen i Kalmar, till SVT.

Veronikanätfjärilen lägger sina ägg på blommorna teveronika eller svartkämpar och trivs på varma, skyddade slåtterängar – en typ av miljö som nästan helt försvunnit i Sverige.

Fjärilen har de senaste decennierna klassats som akut hotad. Förutom i Kalmar län finns den i Västmanland. Där har länsstyrelsen i år hittat några fjärilar som man misstänker är fjärilen, men experterna har inte fått klart besked ännu.

– Vi har tagit DNA-prov på flera fjärilar för att vara säker på att det är exakt rätt art. Men preliminärt kan jag säga att det ser ok ut, säger Karin Sandberg biolog på Länsstyrelsen Västmanland, till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV