Radar

Demonstranter i Ecuador säger nej till samtal

Poliserna visas upp för demonstranter.

Demonstranterna i Ecuador vill inte hålla samtal med president Lenín Moreno. I stället uppmanas de att ”radikalisera” protesterna mot borttagna bränslesubventioner i landet.

”Ingen dialog med en mordisk regering”, säger en av demonstrationernas förgrundspersoner i ett uttalande.

President Lenín Moreno hoppas att dialog ska kunna lösa krisen, där fem personer har dödats i våldsamheter i samband med demonstrationer den senaste veckan. Enligt inrikesminister María Paula Romo har ingen av dem dödats i sammandrabbningar med polisen.

Fler än 550 människor har skadats och runt 1 000 har frihetsberövats i oroligheterna.

I onsdags kväll sade presidenten i statlig tv att krisen skulle kunna lösas väldigt snart. Han säger att ett första samtal har gett goda resultat.

”Inte intresserade”

Men Jaime Vargas, ledare för ursprungsbefolkningarnas paraplyorganisation Conaie, säger nej till samtal.

”Vi är inte intresserade av att förhandla om något avtal med regeringen. Det enda vi ber om är omedelbar avgång och att han lämnar presidentposten”, säger han i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

I paraplyorganisationen finns representanter för landets 14 erkända ursprungsfolk. En av dess ledare finns bland de som dödats i protesterna.

Poliser släppta

Demonstranterna har släppt tio poliser som tillfångatogs på torsdagsmorgonen lokal tid. Poliserna hade tidigare visats upp inför en upprörd folkmassa vid ett kulturhus i centrala Quito som demonstranterna ockuperat sedan de kom till huvudstaden förra veckan.

Inrikesminister María Paula Romo uppgav senare på kvällen att poliserna släppts.

Även 31 journalister som var på plats för att bevaka händelserna hölls fångna i flera timmar innan de släpptes.

Bränslesubventioner

Demonstranterna kommer framför allt från landets ursprungsbefolkning och protesterar mot att president Lenín Moreno som en del i ett åtgärdspaket tar bort bränslesubventioner i landet. Åtgärden kommer efter en uppgörelse med Internationella valutafonden (IMF), som är en stor långivare till Ecuador.

Efter beskedet förra veckan inleddes de våldsamma sammandrabbningarna mellan demonstranter och landets säkerhetsstyrkor.

Inledningsvis ville demonstranterna ha tillbaka bränslesubventionerna. Sedan har protesterna breddats med krav på presidentens avgång och på torsdagen har demonstranternas paraplyrörelse meddelat att protesterna kommer att fortsätta fram till att IMF lämnar landet.

Regeringsmakten i Ecuador

Vänsterpresidenten Rafael Correa styrde Ecuador mellan 2007 och 2017 – längre än någon annan president.

Under Correas styre fick ekonomin ett rejält uppsving. Korruptionsskandaler och ett sjunkande oljepris som bland annat ledde till en dalande tillväxt fick hans stöd att sjunka och 2017 vann Lenín Moreno, tidigare vicepresident, makten.

Moreno har fört en betydligt moderatare politik än företrädaren och efter valet har de två blivit svurna fiender.

Förra året presenterade Moreno ett program för att komma till rätta med landets budgetunderskott med omfattande nedskärningar i statsapparaten och satsningar för att stimulera privat företagande. Sju av 22 statliga bolag ska säljas.

Morenos reformer har skapat missnöje och lett till protester. 3 oktober infördes ett undantagstillstånd på två månader efter protester i landet.

Fattigdomen i Ecuador är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Källa: Landguiden/UI