Radar

Abiy Ahmed får Nobels fredspris

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

Fredspriset 2019 delas ut till  Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Han får priset för ”sitt arbete med att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”, enligt Nobelkommittén.

Abiy Ahmed är född 1976 och är premiärminister sedan 2018. Med sina 43 år är han Afrikas yngste ledare.

Under drygt ett år på premiärministerposten har Abiy Ahmed ingått fred med med grannen Eritrea, utverkat amnesti i sitt hemland Etiopien och mäklat fred i den svårt krigsdrabbade regionen Afrikas horn.

Oroligheter i delstaterna Oromo och Somali ledde till att företrädaren Hailemariam Desalegn avgick. Abiy Ahmed blev då regeringschef, den första från oromofolket.

I sitt installationstal bad han ”från botten av sitt hjärta” om ursäkt för att de senaste årens protester lett till att människor skadats och dödats.

Inte populär hos alla

Snart genomförde han en rad reformer. Inte minst normaliserade han relationerna med ärkefienden Eritrea efter en mer än 20 år lång gränskonflikt. Tusentals fångar fick amnesti och tidigare terroriststämplade rörelser fick bilda laglig opposition. Ett fredsavtal slöts också med gerillan Ogadens nationella befrielsefront.

Det har inte varit populärt hos alla – Abiy Ahmed har under sin korta tid vid makten råkat ut för kuppförsök, gerillauppror har brutit ut i väster och etniska konflikter har drivit omkring en miljon människor på flykt.

Abiy Ahmed beskrivs också som en nyckelspelare bakom avtalet mellan militärrådet och den civila oppositionen i grannlandet Sudan, sedan diktatorn Omar al-Bashir störtades i april i år.

”Jättestort framsteg”

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed är en värdig prisvinnare, säger Karin Wall Härdfeldt, generalsekreterare för Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

– Det är jätteviktigt med initiativ för fred, dialog och försoning, särskilt i ett område som haft decennier av konflikter. Fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea är ett jättestort framsteg och jag hoppas att det får mer momentum i och med det här, säger hon till TT.

Tidigare fredspristagare

Mottagarna av Nobels fredspris 2009-2018:

2018: Läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa och yazidiska Nadia Murad från Irak.

2017: Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican.

2016: Colombias president Juan Manuel Santos.

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

2012: Europeiska unionen, EU.

2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee samt jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman.

2010: Kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

2009: USA:s president Barack Obama.

De bestämmer om fredspriset

Nobels fredspris delas ut av den norska Nobelkommittén, som i sin tur utses av ledamöterna i stortinget, det norska parlamentet. För närvarande består kommittén av följande kvintett:

Berit Reiss-Andersen (ordförande) – advokat, tidigare statssekreterare på justitiedepartementet för socialdemokratiska Arbeiderpartiet.

Henrik Syse (vice ordförande) – professor på fredsforskningsinstitutet Prio, son till förre statsministern Jan P Syse från konservativa Høyre.

Thorbjørn Jagland – tidigare statsminister för Arbeiderpartiet, generalsekreterare i Europarådet fram till i september.

Anne Enger – tidigare kulturminister och partiledare för Senterpartiet.

Asle Toje – utrikespolitisk forskare och kommentator, nominerad av Fremskrittspartiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV