Radar

Resultat av fyradagarsvecka gav eko världen över

Kortare arbetsvecka gjorde att de anställda upplevde bättre balans mellan arbete och fritid – vilket också påverkade engagemanget för jobbet på ett positivt sätt.

När företagsledaren Andrew Barnes införde fyradagarsvecka för sina anställda sjönk stressnivåerna och bolaget ökade sin produktion marginellt. De anställda kände större engagemang och stimulans på jobbet, skriver Dagens Nyheter.

Efter att ha läst i tidningen The Economist om hur britterna jobbade produktivt i två och en halv timme, och kanadensarna i en och en halv på en åttatimmarsdag, förkortade grundaren för det nyzeeländska förvaltningsbolaget Perpetual Guardian, Andrew Barnes arbetsveckan för sina 240 anställda.

I åtta veckor testade bolaget det nya schemat, som gick ut på att arbeta åtta timmar varje dag under fyra dagar i veckan istället för fem, med samma lön som tidigare.

Förtroendet för cheferna ökade

Resultaten, som togs fram av två universitet i Auckland, har uppmärksammats världen över. De visade bland annat att de anställda kände större engagemang och mer stimulans på jobbet. Även förtroendet för cheferna ökade. Stressnivåerna sjönk, och de anställda upplevde bättre balans mellan fritid och jobb.

Under de åtta veckorna ökade till och med bolagets produktion – och ekonomiska vinst – marginellt.

Efter resultaten permanentade Andrew Barnes fyradagarsveckan. Nu åker han runt och berättar för företag, fack och organisationer om sitt projekt. Sex länders regeringar har också hört av sig och visat intresse för hur man kan införa fyradagarsveckor.

Stort intresse för förändring

– Medier i 76 olika länder har snappat upp vår historia och skrivit över 10 000 artiklar. Det visar på intresset för en förändring i vårt samhälle, där den ständiga uppkopplingen äter upp vår lugna tid på dygnet, säger Andrew Barnes till DN.

I ett Ted talk från januari 2019 berättar Barnes att nyckeln till framgång dels var en öppen och ärlig diskussion med de anställda om förväntningar, dels att inte bara rikta blicken mot de anställda.

– Man får mindre jobb gjort om man konstant blir avbruten av en chef som vill en något, eller om man går på möten man inte får något ut av. Öppna kontorslandskap är dåliga ur den synvinkeln. Vi har sett att det tar ungefär 20 minuter att komma tillbaka till samma koncentration efter det att man blivit avbruten, säger han till DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV