Radar

SLU-projekt tar fram nya klimatsmarta produkter

i Sverige skördas endast den övre delen av broccoliplantan, medan resten plöjs ner.

I dag används bara ungefär en tredjedel av en broccoliplanta, trots att en stor del av den är fullt ätbar och nyttig. Ett nytt projekt vid SLU kommer att använda det som idag ratas för färskvarukonsumtion till att utveckla nya produkter. 

I vissa länder, till exempel i USA, säljs broccoliblad som en fullvärdig produkt men i Sverige skördas endast den övre delen av plantan, bestående av blomknoppar och en del av stjälken, medan resten plöjs ner. Detta kan betraktas som matsvinn, enligt ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). 

Nu startar ett innovationsprojekt vid SLU, finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling som kommer att använda den del som inte konsumeras idag, till att utveckla nya produkter som till exempel kan blandas in i bröd, vegetabiliska biffar, korvar, hamburgare, köttbullar, grytor, gratänger, röror, soppor med mera.

I projektet undersöks skördeteknik och produktionsekonomi för odlaren, samt olika tekniker som kan användas för att bevara näringsämnen och andra nyttiga komponenter. Viktiga aspekter vid utvecklingen är sensorik (dvs smak, munkänsla och färg), att det är svenskodlat, dess hälsovärde och klimat/miljö-aspekterna, enligt pressmeddelandet. 

Projektet fokuserar på broccoli, men man hoppas att de metoder och tekniker som tas fram i projektet kan fungera som modell för att utveckla andra liknande produkter.

– Målsättningen är att ge förutsättning för nya produkter som är klimatsmarta och hälsosamma, och som bidrar till bättre resurseffektivitet och livsmedelsförsörjning, säger professor Marie Olsson som leder projektet i ett pressmeddelande.