Radar

Ett av tre barn i Syrien känner sig “alltid eller ofta” rädda

Barn i provinsen Aleppo i norra Syrien.

Syriska barn känner sig ofta rädda eller ledsna, enligt en undersökning som Rädda Barnen har gjort. Barnen vill ha fred och kunna gå tillbaka till skolan.

Efter åtta år av konflikt säger mer än en tredjedel av barnen i Syrien att de ”alltid eller ofta” känner sig otrygga, samt stressade och ensamma. Det visar en undersökning som Rädda Barnen har gjort i samband med rapporten ”A Better Tomorrow: Syria’s Children Have Their Say”.

Inför de internationella konferenserna om Syriens framtid i Bryssel denna vecka, samlade Rädda Barnen in barns berättelser och upplevelser. Arbetet utfördes genom enkäter och fokusgrupper, med 365 barn i fyra regioner i Syrien som förstörts av kriget; Idlib, Aleppo, al-Raqqa och al-Hassakeh.

Hälften av barnen i behov av humanitär hjälp

Sedan krigets början för åtta år sedan, lever fyra miljoner barn utan att ha upplevt något annat än krig. Hälften av dem är i behov av humanitär hjälp, och en tredjedel av barnen går inte i skolan, enligt Rädda Barnen. 

I undersökningen berättade hälften av de tillfrågade barnen om våld, separation från familjen, förstörda hem och vägar, samt att skolor och sjukhus inte fungerar. Samtidigt är en majoritet av barnen optimistiska om framtiden och deras roll att bygga upp ett bättre Syrien. 

”Men de kräver att både deras ledare och det internationella samfundet skyddar barnen och stoppar kriget, och återuppbygger skolor så att barnen kan utbildas”, skriver Rädda Barnen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV