Radar

Enorma områden under vatten efter cyklon

Människor i kuststaden Beira, som ligger i det område som drabbats hårdast i Moçambique.

Dödstalet efter cyklonkatastrofen i sydöstra Afrika befaras stiga rejält.
Hundratusentals människor är i behov av akut hjälp, men det är svårt för hjälporganisationer att nå fram. Stora bebodda områden ligger under vatten, enligt FN-representanter.

Vägar och telefonnät har förstörts och internet har slagits ut i delar av Moçambique, Zimbabwe och Malawi efter massiva regn och cyklonen Idais framfart i förra veckan.

– Vi har inte hela bilden av katastrofen än, säger hjälparbetaren William Antonio Mulhuwo, programansvarig på biståndsorganisationen Diakonia och som befinner sig i Moçambique, till TT.

– Just nu är det kaotiskt. Telefonnätet och internet är nere och vi vet inte omfattningen av situationen än. Vi behöver information.

"Ett mardrömsscenario"

Omkring 300 000 människor är i behov av akut hjälp, enligt William Antonio Mulhuwo.

– De officiella siffrorna är inte alls representativa. Vi har inte hela bilden av katastrofen än, säger han.

Enligt det officiella dödstalet har uppåt 200 personer mist livet. Men allt tyder på att över 1 000 personer omkommit, har Moçambiques president Filipe Nyusi sagt i ett tal efter att ha flugit över drabbade områden.

– Vi arbetar med Nasa och europeiska rymdmyndigheter för att få fatt i satellitinformation för att få hela bilden av hur stora områden och hur många människor som drabbats, säger Caroline Haga på Röda Korset till nyhetsbyrån Reuters.

– Om vi tittar på storleken på områdena befarar vi att dödstalet kommer att stiga rejält, fortsätter hon.

Vägar och flygplatser har skadats svårt och flera områden har blivit avskurna och isolerade.

FN kallar situationen ett mardrömsscenario och säger att över två miljoner människor i Moçambique och Malawi drabbats på något sätt av cyklonen, rapporterar Reuters.

Människor i Beira tar skydd i skolor med avblåst tak
Människor i Beira tar skydd i skolor med avblåst tak. 90 procent av staden förstördes i cyklonen. Foto: Josh Estey/AP/TT

Katastrof för infrastrukturen

Vattendjupet i översvämningarna är upp till sex meter och förödelsen är enorm, uppger Lola Castro, chef över FN:s livsmedelsprogram. Hon har uppmanat Moçambique att be Sydafrika att skicka hjälp med helikoptrar till de drabbade områdena som är avskurna.

Zimbabwes transport- och infrastrukturminister Joel Biggie Matiza har kallat stormen för den värsta infrastrukturella katastrofen någonsin i landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kuststaden Beira i Moçambique ligger i ett av de områden som drabbats allra hårdast. 90 procent av staden, som har drygt 500 000 invånare, har förstörts. Dammar har brustit och i princip hela staden är översvämmad.

– Det är totalt isolerat. Man får tårar i ögonen av att se det. 90 procent av staden är under vatten. Vi vet inte hur det har gått för befolkningen, säger William Antonio Mulhuwo.

Risk för sjukdomar

Det som redan står klart är att det råder stor brist på vatten. Enligt Läkare utan gränser finns även ett stort behov av sanitär hjälp.
Efter en sådan här katastrof är risken för malaria och kolera stor. Människor behöver skydd. Vi försöker nå de här områdena, säger William Antonio Mulhuwo.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är redo att åka ned med experthjälp till Mocambique.

– Vi har tre stycken experter som eventuellt, beroende på om EU bestämmer det, kommer att skickas till Moçambique för att göra en bedömning av läget och koordinera internationella insatser, säger Martin Sjöholm, som är projektledare för internationella insatser vid MSB, till SR Ekot. 

Moçambique

Moçambique gränsar mot Tanzania i norr och till Malawi, Zambia och Zimbabwe i väst. I söder gränsar landet mot Sydafrika och Swaziland.

Landet hade 30,5 miljoner invånare 2018.

Huvudstad är Maputo, som 2014 hade omkring 1,2 miljoner invånare.

I februari 2000 drabbades Moçambique av den värsta cyklonen på flera årtionden – Eline. Minst 350 människor omkom och över 650 000 blev hemlösa i katastrofen. Cyklonen Eline drog även in över flera grannländer.

Källor: Nationalencyklopedin, Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV