Radar

Pella Thiel får miljöpris 

Ekologen Pella Thiel får WWF:s miljöpris bland annat för sitt engagemang för naturens rättigheter.

Världsnaturfonden WWF har utsett ekologen och LFT:s krönikör Pella Thiel till Årets Miljöhjälte för biologisk mångfald. Hon får priset bland annat med motiveringen att hon på ett tydligt och medryckande sätt sprider budskapet om naturens självklara rättigheter.

Pella Thiel från Värmdö strider för naturens egna rättigheter samt för att öka förståelsen och hitta naturens betydelse för alla människor.

Hon är ekolog och har varit med och startat Omställningsnätverket (den svenska delen av Transition Network, en gräsrotsrörelse för lokalt välmående och resiliens), Lodyn – där hon jobbar med ekopsykologi och naturens rättigheter, samt End Ecocide Sverige för en internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring.

– Naturens rättigheter är en idé med existentiella dimensioner. Och det behövs i vår tid, när vi människor måste förstå att världen är levande och vi är en del av den. Naturens rättigheter vinner mark snabbt i världen och den här utmärkelsen är betydelsefull för hela rörelsen.  Den omfattar ju alla från jurister till aktivister och även grupper som exempelvis urfolk och kyrkor, säger Pella Thiel i ett pressmeddelande.

Juryns motivering är:

Med en tydlig röst för eldsjälen och debattören Pella Thiel naturens viktiga talan. På ett tydligt och medryckande sätt sprider hon budskapet om naturens självklara rättigheter. Med outtröttlig energi arbetar hon för en internationell lagstiftning mot miljöförstöring och för hela jordens biologiska mångfald. Hennes röst för naturen når över alla gränser hela vägen till FNs innersta hjärta.”

Övriga nominerade i samma kategori som Thiel var Anne Sverdrup Thygesen, professor vid miljö- och biovetenskapliga universitet och författare och Adam Arnesson, planetskötare/bonde.

Årets Unga Miljöhjälte 2019 blev aktivisten Greta Thunberg, och sångaren Magnus Carlsson fick priset för Årets Miljöhjälte i klimatkategorin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV