Radar

Färre äpplen på grund av lagringsproblem

Många svenska äpplen förstörs under lagringen.

Oktober är tid för höstäpplen. Men många äpplen förstörs under lagringen. Brunfärgat fruktkött och mjuka, bruna områden på skalet är några defekter som lätt uppstår. SLU har kartlagt vad som krävs för att förebygga skadorna.

Den främsta orsaken till förlusterna är fysiologiska skador* och svampangrepp. Skadorna kan uppkomma under odlingstiden, vid eller efter skörd, enligt ett faktablad från SLU-forskaren Ibrahim Tahir.

Orsakerna till fysiologiska skador kan delas in i fyra kategorier: olämpligt väder, felaktig odlingsteknik/åtgärder, fel skördetidpunkt och icke-optimal lagringstemperatur och/eller –atmosfär.

En av de vanligaste skadorna på svenska äpplen är så kallad mjukskalbränna – mjuka, bruna, bandliknande områden på skalet. 

Skadan förebyggs genom att till en början lagra känsliga sorter vid 3–5 grader högre temperatur än optimalt. Sedan sänker man temperaturen med 1–1,5 grader i veckan.

En orsak till brunfärgat fruktkött, bruna kärlsträngar och fuktiga vävnader kan vara för låg temperatur under lagringen.

Så kallad lenticellröta ligger bakom cirka 50 procent av förlusterna inom svensk äppelodling. Frukten angrips redan i odlingen via lenticellerna. 
Äpplena får små döda fläckar på skalet, dessa sprids sedan in i frukten vid fuktig väderlek.

* störningar i fruktens metabolism, vilka försämrar kvaliteten och lagringspotentialen och orsakar oönskade förändringar i färg, smak och form (Källa: SLU)