Radar

Uigurisk aktivist får Vaclav Havel-priset

Uiguraktivisten Ilham Tohti har tilldelats Europarådets Havel-pris.

Den uiguriska aktivisten Ilham Tohti får Europarådets stora människorättsutmärkelse, Vaclav Havel-priset. Snart kan han även få EU-parlamentets motsvarighet, Andrej Sacharov-priset.

Den snart 50-årige ekonomen Tohti har länge kämpat för den uiguriska folkgruppens rättigheter i Kina, där han för fem år sedan dömdes till livstids fängelse för ”separatism”.

Folkgruppen är massivt övervakad i Kina och omkring en miljon människor, företrädesvis uigurer, uppskattas vara fängslade i den västliga Xinjiangprovinsen utan rättegångar.

Kan få ett pris till

På måndagen tilldelades Tohti Europarådets Vaclav Havel-pris tillsammans med Ungdomsinitiativet för mänskliga rättigheter, en grupp som arbetar för försoning efter krigen i det forna Jugoslavien.

”Genom att hedra dem skickar vi också ett budskap till de miljoner människor som de representerar och arbetar för: mänskliga rättigheter känner inga gränser”, säger Liliane Maury Pausqier, talman i Europarådets parlamentariska församling (Pace) i ett uttalande enligt Reuters.

Sacharov-pris

Tohti kan senare i höst även få EU-parlamentets Andrej Sacharov-pris för tankefrihet. Uiguren tillhör de nominerade, tillsammans med bland andra ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalny.

Övriga nominerade är de brasilianska människorätts- och miljökämparna Marielle Franco, Claudelice Silva dos Santos, Raoni Metuktire och Jean Wyllys samt kenyanska studenterna Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno och Ivy Akinyi som kämpar mot kvinnlig könsstympning.

Flera av de svenska EU-parlamentsledamöterna hoppades att den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaac skulle nomineras, men lyckades inte få tillräckligt stöd från sina kollegor.

Frisläppt vinnare

EU-parlamentets utrikes- och biståndsutskott ska nu rösta fram tre finalister, varpå årets pristagare utses av talmannen och ledarna för parlamentets partigrupper.

I fjol gick Sacharov-priset till den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov. Han avtjänade då ett långvarigt fängelsestraff i Ryssland, anklagad för terrorism, men har nyligen fått återvända till Ukraina efter en fångutväxling.

Havel och Sacharov

Vaclav Havel (1936-2011) var författare och mångårig dissident i det kommuniststyrda Tjeckoslovakien. Han tillhörde de drivande bakom den fredliga sammetsrevolutionen 1989 och valdes till president samma år, en post som han senare även höll i Tjeckien 1993–2003.

I Havels namn utdelar Europarådets parlamentariska församling (Pace) sitt årliga människorättspris sedan 2013.

Andrej Sacharov (1921-89) var kärnfysiker och mångårig dissident i Sovjetunionen. Han tilldelades Nobels fredspris 1975, men var sedan under lång tid förvisad till landsbygden, innan den siste sovjetledaren Michail Gorbatjov lät honom återvända.

I Sacharovs namn utdelar EU-parlamentet sitt årliga pris för tankefrihet sedan 1988.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV