Radar

Övervakning och förtryck i kinesiska Xinjiang

Ett vakttorn utanför Kunshans industriområde i Artuc i Xinjiang i västra Kina.

Den muslimska folkgruppen uigurer förföljs både inom och utanför Kinas gränser. Företrädare för Kommunistpartiet har själva uttryckt det som ett arbete med att ”utradera ideologiska virus”.

En miljon människor kan ha fängslats i det Kina kallar för utbildningscenter, men som människorättsorganisationer benämner omskolningsläger, i Xinjiang i Kina. De flesta tillhör folkgruppen uigurer, enligt Human Rights Watch (HRW).

– Vi vet att det pågår en bred kampanj för att, som kinesiska partiföreträdare själva uttryckt det, ”utradera ideologiska virus”. Det pågår ett krig mot en ideologi som kineserna vill se utraderad och den sker på flera olika plan, säger Måns Molander, Sverigechef på HRW.

Det kan räcka att man inte ansetts lojal mot Kommunistpartiet eller har haft kontakt med personer utomlands för att fängslas. I lägren tvingas fångarna ge upp sin religion och kultur, och det finns rapporter om tortyrliknande behandling.

Kina hävdar att interneringen stävjar terrorism och separatism i området. Vice utrikesminister Le Yucheng kommenterade tidigare i år den kritik som riktats mot lägren som ”illasinnade anklagelser mot frivilliga arbetsläger”.

Övervakningssamhälle

Måns Molander beskriver Xinjiang som ett massivt övervakningssamhälle som kombinerar ny teknik och gamla metoder för att kontrollera och övervaka medborgarna.

En databas med uppgifter om bland annat etnicitet och gps-koordinater rörande 2,6 miljoner människor i Xinjiang avslöjades tidigare i år av säkerhetsexperten Victor Gevers, vid det nederländska nätyttrandefrihetsorganet GDI.

Även turister som besöker området ska ha fått spionprogram installerade på sina mobiltelefoner som bland annat har samlat in mejl, meddelanden och följt telefonens positioner, har The Guardian rapporterat. Den digitala övervakningsapparaten kombineras i Xinjiang med poliskontroller och rena personkontroller där partiföreträdare flyttar in hos uiguriska familjer för att bevaka dem inifrån.

”Förlamande skräckkänsla”

– Det är ingenting hemligt, kontrollanterna lägger själva ut bilder på när de är hos dessa familjer. För familjerna är det nästan som en förlamande skräckkänsla om att göra fel. Man vill inte säga eller göra något fel,  eller något som kan väcka misstankar om att man inte är lojal med det kinesiska systemet, säger Molander.

Utifrån vad övervakarna kommer fram till  klassas familjerna i tre olika kategorier: pålitliga, medel och opålitlig. De som kategoriseras som opålitliga hamnar i läger – frihetsberövande utan grund eller gräns.

Xinjiang

Xinjiang är en region i västra Kina som till ytan är nästan fyra gånger så stor som Sverige.

Provinshuvudstaden, tillika den största staden, är Ürümqi.

Av de omkring 21 miljoner invånarna (folkräkning 2010) tillhör de flesta turkisktalande muslimska folkgrupper varav uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största med 8–10 miljoner personer.

Xinjiang är rikt på naturtillgångar. Här finns flera viktiga mineraler som kol, järn, zink, krom och nickel samt, inte minst, Kinas största reserver av olja och naturgas. Även jordbruket spelar en viktig ekonomisk roll med bland annat stora bomulls- och lavendelodlingar

Historiskt har Xinjiang varit en viktig länk mellan öst och väst. Här passerade ökenkaravanerna med munkar och handelsmän på den mytomspunna Sidenvägen. I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av kinesiskt inflytande har varierat. Vid flera tillfällen har försök gjorts att skapa ett muslimskt Östturkestan, men sedan kommuniststyrkornas maktövertagande i Kina 1949 är Xinjiang inlemmat i folkrepubliken.

Källa: Landguiden/UI

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV