Radar

Hawaiis urfolk protesterar mot teleskopbygge

Så här kommer teleskopet att se ut när det är klart, enligt en illustration som tagits fram.

Ilskan växer på Hawaii över planerna på att bygga ett av världens största teleskop på ön. Protesterna har pågått i åratal och tiden börjar nu rinna ut.
– Vi kan inte vänta mycket längre och kommande veckor blir kritiska, säger ansvarige astronomen Christophe Dumas.

Det så kallade Thirty Meter Telescope (TMT) som planeras på vulkanen Mauna Kea skulle enligt astronomerna ha tolv gånger högre upplösning än rymdteleskopet Hubble. I flera månader har byggnadsplanerna försenats av hundratals fredliga demonstranter, som hävdar att uppförandet av teleskopet skulle skada miljön och vanhelga hawaiiansk mark.

Stöd från kändisar

Kändisar som skådespelarna Dwayne Johnson, Jason Momoa och sångaren Bruno Mars har ställt sig på de protesterandes sida.

– Jag har följt det här i åratal, men nu inser jag att detta är större än ett teleskop. Det handlar om mänsklighet. Om kultur, säger Dwayne Johnson, som bodde på Hawaii som barn.

Bedömare instämmer i bilden att frågan är större än bara ett teleskop, och att bygget rör upp starka känslor hos ursprungsbefolkningen kring tidigare övergrepp och kolonialism. Motståndarna anser att teleskopet skulle kunna byggas på en mindre kontroversiell plats – La Palma på Kanarieöarna har tidigare nämnts som förslag.

Tidigare stoppat

Arbetet med projektet – som enligt planerna ska vara färdigt 2027 – skulle ha inletts 2015 men har försenats av upprepade protester. Tidigare satte Hawaiis högsta domstol stopp för bygget för att ärendet hade hanterats felaktigt, då projektet fått bygglov utan att motståndare fått komma till tals.

– Bygget har försenats i åratal på grund av den uppkomna situationen. Kostnaderna har också stigit betydligt, och processen att få bygglov varade i tio år, säger den franske astronomen Christophe Dumas, huvudansvarig för TMT.

Han fortsätter dock hävda att vulkanen är den ideala platsen på grund av sin höga höjd på mer än 4 000 meter över havet, liksom för att himlen oftast är molnfri just här. Sedan tidigare finns också flera andra teleskop på platsen, och motståndare säger att man ”delat med sig av berget tillräckligt länge”.