Energi

Hållbar vecka för klimatet

Naturskyddsföreningen uppmanar till en shoppingfri månad i samband med Miljövänliga veckan.

Just nu pågår Miljövänliga veckan, eller Green Action Week som den kallas internationellt. Runtom i landet arrangeras ett 90-tal aktiviteter för att inspirera till en mer hållbar livsstil. I år deltar 50 organisationer från 30 olika länder.

Miljövänliga Veckan arrangeras av Naturskyddsföreningen, som tog initiativet 1990. Varje år anordnar föreningens aktiva runt om i landet lokala aktiviteter för att inspirera till en mer resurssnål, hållbar och omtänksam livsstil.

Initiativet har spridit sig över världen och i år deltar 50 organisationer från 30 olika länder som alla arbetar med temat hållbar konsumtion.

Temat på årets Miljövänliga Vecka är ”Sharing Communities” där fokus ligger på dela kunskap och idéer kring att laga, dela, låna, köpa begagnat eller hyra, istället för att köpa nytt. Deltagarna uppmanas även att ta en shoppingfri månad.

Runt om i hela landet arrangeras ett 90-tal aktiviteter, exempelvis RE-DO festivalen i Boden, prylbytardagen i Karlstad samt leksaks- och pocketbytet i Göteborg.

Enligt Naturskyddsföreningen shoppar vi svenskar prylar som i genomsnitt motsvarar utsläpp av ungefär 80 kilo koldioxid i månaden per person. Om alla skulle ha en shoppingfri månad skulle utsläppen potentiellt kunna minska med 822 498 ton koldioxid, enligt organisationens beräkningar.

– Miljövänliga Veckan är en tradition som utvecklats från att i första hand fokusera på vad vi köper till att handla om vår livsstil i vidare mening. I år vill vi uppmärksamma människor på att nyköp av prylar också ger ganska betydande klimatutsläpp, och inspirera till ändrade vanor. I ett globalt perspektiv lever vi idag inte hållbart. Varken vatten, energi eller råvaror räcker om alla skulle ha likadana konsumtionsvanor som vi svenskar har, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Några exempel på vad som händer under Green Action Week är en klädbytardag i Brasilien, kvinnor i New Delhi som lär sig odla växter för att motverka de svåra luftföroreningarna, eller utbyte av fröer och jordbruksredskap bland bönder i Filippinerna.

Läs mer om Green Action Week på kampanjens Facebooksida

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV