Radar

Naturskyddsföreningen: Bojkotta fulbananer

Oekologiska bananer har börjat säljas i butikerna igen.

Under hashtagen #fulbanan uppmanar Naturskyddsföreningen och Sveriges konsumenter till bojkott av oekologiska bananer i landets livsmedelsbutiker.

De så kallade fulbananerna försvann så gott som helt från affärerna 2013 när Testfakta avslöjade att det fanns lika mycket bekämpningsmedel i fruktköttet som i skalet på de besprutade bananerna. Man konstaterade också att de enda garanterat giftfria bananerna var de ekologiska. Många butiker valde då att bojkotta fulbananen och ekologiska bananer blev standard i många fruktdiskar.

Naturskyddsföreningen har nu återigen hittat oekologiska bananer hos Ica, Willys och Mathem. Detta trots att användningen av kemiska bekämpningsmedel inte upphört och att det fortfarande finns rester av bekämpningsmedel i frukten.

Enligt Livsmedelsverket senaste test fanns rester av bekämpningsmedel i alla stickprov av oekologiska bananer, samma typer av ämnen som listades 2013.

Nu uppmanar alltså Naturskyddsföreningen konsumenter att bojkotta fulbananer en gång för alla. Detta genom att ta en bild på eventuella fulbanananer i butiken, lägga upp bilden i butikens Facebook, be att man slutar köpa in dessa och använda hashtaggen#fulbanan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV