Radar

Klimatdemonstrationer över hela landet i dag

Greta Thunberg deltar i fredagens skolstrejk för klimatet arrangerad av Fridays for future via videolänk från New York.

I dag väntas människor över hela världen demonstrera för klimatet.
I Sverige, från Kiruna till Malmö, hålls manifestationer och strejker på över 100 orter som arrangeras av Greta Thunbergs rörelse Fridays for future.

I veckan kom FN:s klimatrapport, som beskriver hur klimatförändringarna går snabbare än väntat. Haven blir varmare, ekosystemen rubbas, det marina livet påverkas, isarna smälter fortare, permafrosten tinar och sjukdomar och naturkatastrofer väntas öka.

Nu växer klimatrörelsen Fridays for future, som svenska Greta Thunberg satte i gång då hon började skolstrejka för klimatet vid Mynttorget i Stockholm för ungefär ett år sedan.

I dag hålls strejker och demonstrationer över hela världen, och i hela Sverige planeras manifestationer på över 100 orter, och många vuxna väntas nu också delta.

Polisen räknar dock med att det kommer att gå lugnt till i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Man tror att det ska bli runt 10 000 personer och det är det vi utgår ifrån. Vi har en avdelad resurs som sköter det här och det gäller i huvudsak trafiken och att se till att det kan genomföras utan ordningsstörningar, sade Carina Skagerlind vid polisen i Stockholm till TT i går.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV