Radar

Gärna ”klimatstrejk” men inte på arbetstid

I dag har Greta Thunberg och rörelsen Fridays for future uppmanat vuxenvärlden till allmän strejk/manifestation för klimatet.

Gärna strejk eller manifestation för klimatet. Men sök ledigt först, svarar flera storföretag. I dag har Greta Thunberg och rörelsen Fridays for future uppmanat vuxenvärlden till allmän strejk/manifestation för klimatet.

”Rörelsen uppmanar alla vuxna att delta för att pressa politikerna till att agera i den pågående klimatkrisen”, skriver Fridays for future.

Facken generellt har tidigare svarat lite avvaktande, en regelrätt strejk är fel metod. Strejkglada Syndikalisterna har däremot uppmanat sina medlemmar att lägga ner arbetet. Enstaka mindre företag uppgav förra fredagen att de med glädje såg sina anställda klimatstrejka, men annars är budskapet till personalen från några av storföretagen TT frågat: Manifestera gärna, men sök ledigt först.

På ledig tid

”Om man som medarbetare vill klimatstrejka är vår utgångspunkt att man är välkommen att göra det på sin lediga tid. Vi uppmuntrar våra medarbetare att föra en dialog med sin närmsta chef för att kunna lösa eventuell ledighet om man gärna vill delta i strejken”, skriver klädjätten H&M i ett mejlsvar till TT och tillägger att företaget som sådant jobbar på att bli klimatpositivt till 2040.

Ikea svarar på ungefär samma sätt. Möbeljättens mål är en klimatpositiv verksamhet senast 2030.

”Vad gäller strejken, så är Ikea positiva till om medarbetare vill strejka. Man får kontakta sin chef och försöka lösa det genom passbyten eller att ta ledigt”, hälsar bolaget.

Ingen strejk

Telekomjätten Ericsson lyfter fram vad tekniken kan göra för klimatet. Anställda får ta ledigt och de ifrågasätter begreppet strejk:

”Den ’strejk’ eller manifestation som planeras är i vanlig mening inte en strejk (som till exempel de fackliga organisationerna ordnar). Vill man delta i klimataktiviteterna på fredag är det självklart möjligt, men då behöver man ta ledigt”, skriver bolaget.

Inte heller på Naturvårdsverket får man ”strejka” för klimatet:

”Att människor agerar i klimatfrågan är positivt eftersom engagemanget behövs för att driva förändring. Om våra medarbetare väljer att delta på fredag så är det möjligt genom att man stämmer av med sin chef så som man alltid behöver göra för ledigheter”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV