Radar

Mexiko ber tortyroffer om ursäkt

En besökare betraktar en nyöppnad utställning i Mexico City till minne av offren för det så kallade smutsiga kriget i Mexiko under 1970-talet då vänstersympatisörer mördades och torterades.

Mexikos regering har gått ut med en offentlig ursäkt till en före detta medlem i en marxistisk gerilla som torterades av armén under landets så kallade ”smutsiga krig”.

Martha Alicia Camacho och hennes avlidne man, José Manuel Alapizco, greps av armén 1977. De tillhörde då La Liga Comunista 23 de Septiembre, en gerillagrupp som slogs mot landets auktoritära enpartistyre.

Camacho, som var gravid, torterades under 49 dagar vid en armébas i delstaten Sinaloa. Hon tvingades även se på när hennes man misshandlades och mördades.

– Å den mexikanska statens vägnar ber jag dig härmed offentligt om förlåtelse för kränkningarna av dina rättigheter under en period av allvarliga, omfattande och systematiska brott mot mänskliga rättigheter, sa inrikesminister Olga Sánchez vid en ceremoni.

Regeringen har gått ut med flera liknande ursäkter sedan vänsterpolitikern Andrés Manuel López Obrador tillträdde som president i fjol. Tidigare har man bland annat bett om ursäkt för militärens avrättningar och bortföranden av vänstersympatisörer under 1960- och 70-talet i delstaten Guerrero.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV