Radar

Marockanska kvinnor i protest mot abortlag

Dockor har lagts ut utanför parlamentet i Marockos huvudstad Rabat i protest mot landets abortlagar.

Hundratals marockanska kvinnor medger att de brutit mot lagen – i protest mot landets, enligt dem, orättvisa och omoderna äktenskaps- och abortlagar.

I ett upprop skriver 490 marockanska kvinnor att landets lagar är ”orättvisa” då utomäktenskapliga relationer och genomförandet av aborter straffas.

Ställningstagandet kommer sedan en kvinnlig marockansk journalist åtalats för att ha haft sex utanför äktenskapet och genomfört en abort.

I uppropet säger sig kvinnorna ha brutit mot lagen.

”Vi, marockanska medborgare, erkänner att vi är brottslingar”, säger de i texten som publicerats i marockanska medier.

”Vi bryter mot orättvisa och förlegade lagar. Vi har sex utanför äktenskapet. Vi har genomgått, utfört eller är medskyldiga till abort”, fortsätter de.

Enligt artikel 490 i landets strafflag är sexuella relationer utanför äktenskapet straffbart. Lagen förbjuder också abort så länge inte kvinnans liv är i fara.

Författaren Leila Slimani och filmskaparen Sonia Terrab är båda medförfattare till manifestet. Bland dem som skrivit under upproret finns lärare, banktjänstemän, hemmafruar, studenter och skådespelare.

Enligt uppskattningar genomförs varje dag mellan 600 och 800 olagliga aborter i Marocko.

Förra året åtalades tusentals personer i Marocko för sex utanför äktenskapet. 170 personer åtalades för att vara homosexuella och 73 för att ha gjort abort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV