Radar

Deltagarrekord på omställningskonferens i Umeå

 Årets omställningskonferens i Umeå slog deltagarrekord.

Gräsrotsrörelsen Omställningsnätverket har precis avslutat sin årliga konferens  i Umeå. Det blev deltagarrekord med runt 180 personer från hela landet.

– Fler och fler har vaknat och för många blir det en lättnad att hitta andra att dela sin frustration med, sa ordförande Pella Thiel till Södermanlands Nyheter.

Omställningsnätverket har funnits i Sverige sedan 2013 och är en del av Transition Network som finns i ett femtiotal länder.

Konferensen i Umeå med temat ”Dialog om framtider bortom tillväxt” var helt fullbokad. Men de som inte fick plats kunde följa seminarierna via livesänd videolänk.

”Världen brinner”

Liksom tidigare konferenser följdes presentationerna av dialog, workshopar och konstnärliga inslag.

Syftet med konferensen var enligt Omställningsnätverkets hemsida ”att erbjuda en mötesplats där vi tillsammans utifrån ett flertal perspektiv utforskar möjliga framtider där ekologisk balans, rättvisa och välmående är viktigare samhällsmål än ekonomiskt tillväxt.” 

– Vi samlas här för att världen brinner. Det borde vara utgångspunkten för alla möten vi har i den här tiden, sa ordförande Pella Thiel i sitt inledningsanförande.

Liksom tidigare konferenser följdes presentationerna av dialog, workshopar och konstnärliga inslag.

Bland talarna fanns bland andra författaren och journalisten David Jonstad, Ylva Lundkvist Fridh från Hela Sverige Ska Leva, Peder Karlsson, End Ecocide Sweden och Pernilla Hagbert, KTH-projektet ”Bortom BNP-tillväxt”. 

Konferensen arrangerades i samarbete med bland annat Studiefrämjandet, Svenska Kyrkan i Umeå, Hela Sverige.

Nästa årskonferens planeras att hållas i Gnesta/Järna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV