Radar

Unga i klimatmanifestation i New York

Svenske Dante Wretblad, 14 år, går i skolan i New York och deltar i fredagens klimatmanifestation.

Vid lunchtid i dag lämnar svenske Dante Wretblad sin skola i New York för att delta i samma klimatprotest som affischnamnet Greta Thunberg.
”Klimatproblemet är jättestort globalt, det är inte så många som förstår det i USA”, säger han till TT.

Manifestationen hålls bara timmar innan FN:s klimattoppmöten inleds i samma stad. Den high school som 14-årige Dante Wretblad går på håller först en egen klimatdemonstration, sedan får de elever som vill åka till miljörörelsen Fridays for Futures samling på södra Manhattan. Dit väntas även den svenska aktivisten Greta Thunberg.

– Det är grymt att en svenska som försöker hjälpa vår jord har blivit så stor, säger Wretblad men lägger till att många av hans kompisar inte känner till Thunberg eller den proteströrelse hon gett upphov till.

– Vi pratar inte så mycket om det i skolan, utom under biologilektionerna då vi ju läser om effekterna av klimatförändringarna. Och i fjol pratade vi en del om översvämningar och plast i haven.

Tar med vatten

Dante Wretblad, som också studerat i Sverige, säger att man är mer medveten om hållbarhet i blågula skolor. På hans gamla skola hade man källsorterat länge och var noga med att inte slänga mat, eleverna fick inte ta för stora portioner i taget.

Men vid den amerikanska skolan har man just börjat sortera plast- och pappersavfall.

– Skolan försöker vara mer grön nu och minska sin klimatpåverkan. Det är fint att se.

Några av Wretblads bekanta har varit med vid klimatstrejker tidigare. De verkar bry sig, säger han men han ser också skolkamrater som slänger plastkoppar och sugrör på gatan.

– Jag är noga med att inte ta engångsmaterial och jag tar med mig vatten hemifrån så att jag inte behöver köpa någon plastflaska.

Thunberg cool

Efter samlingen vid parken Foley Square på södra Manhattan går de klimatstrejkande mot Battery Park på Manhattans södra udde. Dante Wretblad har hört talas om kompisar som anmält deltagande enbart för att slippa skolan och få vara med sina vänner, men han hyser hopp om att manifestationen och FN:s klimattoppmöte gör intryck på dem.

– Jag hoppas verkligen att de förstår när de ser hur många som bryr sig och hör hur allvarligt problemet är. Då kanske de blir lite mer noga själva med att till exempel inte slänga plast.

TT: Hur ser du på Greta Thunberg?

– Hon försöker hjälpa nästa generation. Hon gick från att strejka själv till att få med sig jättemånga unga i många länder. Jag har sett hur hon kämpat och tycker att det är väldigt coolt att hon skapat en global rörelse – och att hon träffat (expresident) Barack Obama och pratat i kongressen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV