Radar

SLU-anställda uppmanar till klimatstrejk

Flygfoto över SLU:s campus i Uppsala/Ulltuna.

434 anställda på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, uppmanar i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning universitet i Sverige att visa mer handlingskraft i klimatfrågan och minska sin klimatpåverkan.

SLU:s medarbetare runt om i landet  kommer också att gå från ord till handling genom att anordna en klimatdemonstration den 27 september.

– Forskare har sett de här klimatförändringarna i 30 år men det görs för lite. Nu vill vi stödja Greta Thunberg och göra som ungdomarna ber oss. Vi går ut och demonstrerar och kräver att politiker gör mer. Det ska vara dyrt att göra fel och billigt att göra rätt, säger Karin Gerhardt, forskare i hållbara livsmedelssystem vid SLU, till tidningen.

Mellan den 20 och 27 september har klimatrörelsen mobiliserat inför en strejk- och aktionsvecka i hela världen. Bakgrunden är FN:s klimattoppmöte där världens ledare ska mötas för att diskutera sina klimatambitioner.

I debattartikeln lyfter man fram det Klimatramverk som undertecknats och tagits fram av universitet och högskolor i Sverige och som bland annat lyfter fram vikten av att minska lärosätenas egna utsläpp. I ramverket står att  lärosätena år 2030 ska ha genomfört åtgärder som ligger i linje med 1,5-gradersmålet.

– Vi måste börja tänka på våra barn. Vi är så bekväma i dag, för våra barns skull behöver vi höras och agera, vi vill att fler kunskapsorganisationer och universitet också gör samma sak, säger Karin Gerhardt, till UNT.

Debattartikeln avslutas med:”Vi uppmuntrar härmed anställda på alla kunskapsorganisationer och andra vuxna att ansluta sig till de demonstrationer som kommer att genomföras under denna vecka. Vi vill också samtidigt understryka hur allvarligt forskarsamhället ser på den nuvarande utvecklingen. Många av lösningarna finns. Nu krävs framför allt personlig och politisk vilja, samt mod”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV