Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.
21–22 september
Omställningskonferens i Umeå
Omställningsnätverket arrangerar en mötesplats med temat ”Dialoger om framtider bortom tillväxt”. Konferensen riktar sig till dig som är eller vill vara en aktiv förändringsaktör för omställning. Utifrån ett flertal perspektiv utforskas möjliga framtider där ekologisk balans, rättvisa och välmående är viktigare samhällsmål än ekonomiskt tillväxt. Konferensen tjuvstartas med en Omställningsfestival på fredag den 20 september.
Tid: kl 9.00 21 sep till 17.00 22 sep
Plats: Umeå
Info och anmälan: bortomtillvaxt.weebly.com eller maxim.vlasov@umu.se
3 oktober
Marianne Påsse om nya pengar, Gävle
Omställning Gävle bjuder in till en föreläsning med författaren Marianne Påsse. Det är den första i en serie på temat Ekonomi, ekologi och hållbarhet och ställer frågan: Måste vi förstå det ekonomiska systemet för att rädda klimatet? Målgruppen är alla som i sina respektive värv vill ta ansvar och bidra till en så bra omställning som möjligt.
Marianne Påsse har undervisat på Göteborgs universitet och är tidigare styrelsemedlem i JAK medlemsbank. Hennes senaste bok heter ”Tänk om nya pengar förändrar världen”. Fritt inträde. Ingen föranmälan behövs.
Tid: 3 oktober, kl 18-20
Plats: Gävle konstcentrum
Info: facebook.com/events
5 oktober
Bygg med lera i Järbo
Är du intresserad av att bygga med lera? Lördagen den 5 oktober arrangerar föreningen Kulturand i Sandviken en introduktion till lerbygge. Få tips om byggtekniker och tillvägagångssätt samt inblick i vad som händer om det går fel. Dagen börjar med guidad tur bland hus byggda med olika lerbyggestekniker. Kostnad: endast guidad tur 180 kr, för heldag inkl lunch och fika: 600 kr.
Tid: 5 oktober
Plats: Gullsjövägen 27, Järbo, Sandviken
Info och anmälan: här.
19-20 och 26–27 oktober
Järnsmide i Gammelstad
Under två helger i oktober blir det kurs i järnsmide för nybörjare. Deltagarna får lära sig att göra krokar, spikar, gångjärnsbeslag och annat vardagssmide i små storlekar. Oömma kläder och hörselskydd medtages.
Tid: 19–20/10 + 26–27/10, 10–16
Plats: Hägnan friluftsmuseum, Gammelstad
Info och anmälan: här.
Svealand
22 augusti – 27 oktober
Biosfären flyttar in på Svenskt Tenn
Koldioxidutsläpp och köttkonsumtion, etik och ekonomi. Det är några teman i konstnärerna Eric Ericsons och Lars Arrhenius klimatutställning ”Välkommen till biosfären” som just nu pågår på Svenskt Tenn i Stockholm.
Här behandlas frågor om vårt förhållande till biosfären – det tunna skikt runt jorden där vi lever, och som är själva förutsättningen för människans existens. Och den komplexa relationen mellan klimatförändringar, normer, etik och ekonomi.
Tid: 22 augusti till 27 oktober
Plats: Svenskt Tenn, Strandvägen, Stockholm
21–22 september
Naturkommunikation
En workshop i systemiska konstellationer för alla som söker svar på hur vi kan förhålla oss till naturen på ett bra sätt. Här ställs frågan hur vi kan kommunicera med naturen för att nå insikt och finna lösningar på vår tids ekologiska frågor. Metoden har utvecklats för att behandla och lösa problem inom olika komplexa system, från organisationer, företag och politiska och sociala fält till mänskligt/ekologiskt samspel. Arrangör: Svenska Föreningen för Systemiska Konstellationer (SFSK). Pris för icke medlemmar: 3200 kr.
Tid: 21-22 september
Plats: centrala Stockholm
Mer info och anmälan: www.sfsk.se, Stephane Bruchfeld, 070-555 72 19
2 oktober
Klimat och militarism i Uppsala
Ingela Mårtensson, ledamot i Kvinnor för fred, föreläser om militarismen och klimatet. Hon pratar under rubriken ”Hur påverkas klimatet av militarismen – är det någon som vet?”
Ingela Mårtensson är tidigare riksdagsledamot och har varit aktiv inom fredsrörelsen sedan 1980-talet.
Plats: Fredens hus, Uppsala
Tid: 2 oktober 2019 18:00-19:30
Fri entré. Ingen anmälan krävs.
4 oktober
Landsbygdsting i Sörmland
En dag om möjligheter, hopp och handling för och i landsbygden. Årets landsbygdsting har samlat tänkare om hållbarhet, demokrati och olika sätt att ta sig an Sörmlands landsbygd steg för steg. Arkitekten Eric Berg presenterar lösningar på hur och varför moderna byar kan utformas i Sörmland och varför det är bättre att utveckla 500 små orter än en stor stad. Vidare föreläser bland annat regissören och dramatikern Stina Oscarsson, professor Karolina Isaksson och Johan Ehrenberg från ETC. Deltagandet är kostnadsfritt.
Plats: Kommunalhuset i Näshulta
Tid: Fredag den 4 oktober
Anmälan: hssl.d@gmail.com eller via länk här senast den 23 september
7 oktober
Fackligt engagemang globalt, Stockholm
Hur försvaras fackliga och mänskliga rättigheter i dagens läge, när rättighetsperspektivet ifrågasätts alltmer? Kom och lyssna på hur det är att arbeta fackligt i Filippinerna och Gambia, hur det är att organisera inom privata skolor i Malawi eller leda en jätteorganisation i Indonesien.
Med anledning av World Day for Decent Work arrangerar Lärarförbundet, Union to Union och TCO-rådet ett seminarium för att uppmärksamma dessa frågor. Medverkar gör också ledning för fem lärarfack från Afrika och Asien.
Plats: Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen
Tid: måndag 7 oktober kl 18:00-20:30
Info och anmälan: här.
8 oktober
Dokumentär om jordat liv i Hägersten
Biokafé Tellus visar dokumentären ”Leva inom planetgränserna – ett jordat liv”. Här möter publiken författaren David Jonstad och agronomen Johanna Björklund som vill inspirera till att återta makten över och förnya våra kunskaper om hur marken ska brukas och fördelas.
I filmen ger de en rad förslag på hur vi kan skjuta fram våra positioner så att vi aktivt förbättrar och återställer de naturliga ekosystemens hälsa, mättar en växande världsbefolkning; och hanterar sinande naturtillgångar. Och hur det kan skapa jobb, stabilitet och livskvalitet.
Filmskaparen Maja Lindström finns på plats vid visningen.
Plats: Biokafé Tellus, Hägersten
Tid: 8 oktober, 19–21
Kostnad: 80 kr.
9 oktober
Konferens om klimat och män, Örebro
Hur hänger maskulinitet och klimatfrågor ihop? Det och andra ämnen kommer att diskuteras på konferensen Maskulinitet i förändring i Örebro i oktober. Syftet är att fördjupa kunskaperna kring maskulinitet, makt och klimatfrågor med några konkreta förslag till förändring.
Konferensen vänder sig till politiker, personer inom statlig eller kommunal
förvaltning, verksamma inom ideell sektor, genusforskare eller andra som är intresserad av området. Deltagande är gratis.
Tid: 9 oktober
Plats: Örebro universitetssjukhus, Wilandersalen
Info och anmälan: här
Anmälan är bindande och görs senast 25 september.
26 oktober
Gourmetmat i naturen, Uppsala
Den som vill testa att laga en gourmetmiddag över öppen eld kan göra det i Uppsala den 26 oktober. Då blir det matlagning kombinerat med grundläggande friluftsteknik (yxa, kniv och eld). Menyn kryddas med vilda växter. Kursen leds av Joacim Norberg. Kostnad: 1250 kr.
Tid: 26 oktober 11-15
Plats: Uppsala
Info och anmälan: här.
28 oktober
Agenda 2030 i Stockholm
Hållbar utveckling står högt på dagordningen för FN, regeringar, företag och många andra aktörer. Men Agenda 2030 gör bäst nytta på lokal nivå, i det regionala och kommunala arbetet. Därför bjuder Nordiska ministerrådet in till en heldag som ska visa hur nordiska kommuner arbetar med den 17 målen för hållbar utveckling.
Evenemanget är också tänkt att ge kommuner, regionala myndigheter och idéburna organisationer och föreningar möjlighet att antingen starta och finjustera eller utvärdera tidigare arbete med hållbar utveckling.
Tid: 28 oktober, 9.00–17.30
Plats: Camper by Scandic, Stockholm
Anmälan senast 21 oktober: här
Program: här
Konferensen är kostnadsfri.
Götaland
21 september
Ta i trä i Ronneby
Hur håller man en kniv eller en yxa? Och i vilken mån styr materialet det du gör? Under ledning av tidigare hemslöjdskonsulenten Nisse Stormlod hålls lördagen den 21 september en grundkurs i att tälja.
Deltagarna får lära sig att klyva material och börja tälja olika saker till kök och trädgård – som stekspadar, skedar eller blomsterpinnar. Verktyg och trä finns men den som vill kan ta med sig egna verktyg.
Tid: 21 september, 9-16
Var: Slöjdhuset, Emaljervägen 6 i Ronneby
Pris: 650 kr, medlem i Hemslöjden 585 kr,
Anmälan: här. Sista anmälningsdag 13 september
23 oktober
Diskutera Vättern i Jönköping
Kan Vättern ha rättigheter? Det är frågan som ställs när Naturens rättigheter inbjuder till föreläsning och samtal i Jönköping.
Gruvetableringar, militära skjutövningar och och ett ökat intresse för sjön som dricksvattentäkt – hoten mot Vättern kommer från flera håll. Och alla dessa aktiviteterna utgör en fara för sjöns rättigheter.
Föreläser gör Pella Thiel och Mariam Carlsson Kanyama.
Plats: Österängens konsthall, Jönköping
Tid: 23 oktober, 17.30–20.45
Fri entré, ingen föranmälan.
23–24 oktober
Landsbygden i fokus i Borgholm
Med teman som hållbar besöksnäring/turism, lantbruks/landsbygdsföretagande och distanslösningar äger årets Landbygdsdagar rum i Borgholm. Tanken är att skapa strategier för landsbygdsutveckling och lokal utveckling. Samt att inspirera och sprida goda exempel. Under två dagar i oktober kan man ta del av föreläsningar och workshops där hållbara lokalsamhällen och hur landsbygden kan återbefolkas diskuteras. Deltagarna får göra besök på lantbruk och turistdestinationer.
Konferensen är en mötesplats för beslutsfattare, företag, det offentliga och civilsamhället med syfte att skapa framtidens landsbygd. Tanken är att stötta en ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling av landsbygden i Sverige.
Tid: 23–24 oktober
Plats: Borgholm, Öland
Info och anmälan: landsbygdsdagarna.nu
27 oktober
Lär dig mer om småbruk på Holma folkhögskola
En kortkurs för den som funderar på att köpa eller hyra en liten gård eller torp. Kursen ger kunskaper i och också möjlighet till utbyte av erfarenheter och att bolla idéer kring småskaligt lantbruk. Frågor som kommer att tas upp är bland annat: vad behövs för att komma igång som småskalig bonde, regler för djurskydd, kontroll från länsstyrelsen, bygga om byggnader, maskiner och traktorer, inköp, underhåll, reparationer. Hur kan man skapa en ekonomi som fungerar?.
Kursledare är Jörgen Leufstedt som nu går på skolan men som också är självlärd småbrukare sedan 19 år tillbaka.
Ta med egen lunch, fika finns på plats.
Tid: 27 oktober, kl 10.00 – 16.00.
Plats: Holma gård, Höör
Info och anmälan: holmafolkhogskola.se.
2–3 november
Barn och permakultur på Holma folkhögskola
Att engagera barn i permakultur, det är temat för en helgkurs på Holma folkhögskola i november. Kursen går bland annat igenom hur man kan använda permakulturens etik och principer i bildning, i olika aktiviteter,
samt hur man närmar sig och pratar med barn och designar funktionella platser för barn.
Vidare tittar man på fördelarna med utomhuslärande, nuvarande relevant forskning, samt hur man planerar aktiviteter som engagerar barn holistiskt genom aktivt deltagande med ögon, huvud, hjärta och händer i fokus.
Kursen kommer att hållas på engelska och riktar sig till de som arbetar med barn mellan 3–12 år, antingen som pedagog eller på annat sätt, men även föräldrar och far-/morföräldrar är välkomna.
Plats: Holma folkhögskola, Höör
Tid: 2-3 november, 9-15.30
Info och anmälan: här.
Längre fram
30 oktober–10 november
Framtidsvecka i Göteborg
Göteborgs största hållbarhetsfestival vill sätta fokus på allt det positiva som görs lokalt för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Årets tema är hållbar mat och målet är att utveckla Framtidsveckan i hela Västra Götaland
Plats: Göteborg
Info: goteborg.framtidsveckan.net
5–6 december
Konferens om lokal ekonomi i Järvsö
Under devisen ”Kommunen som motor för lokalekonomisk utveckling” äger Lokalekonomidagarna rum i Järvsö. Bland talarna märks bland annat forskaren Jonty Leibowitz från Center for Local Economic Strategies och Serena Bonato från Tillväxtverket.
Lokalekonomidagarna är en mötesplats för såväl företagare och politiker som för gräsrötter och föreningar. Gemensamt är viljan att arbeta för att stödja, utveckla, stärka och studera lokal ekonomi. Syftet är att göra deltagarna medvetna om vilka problem och lösningar som finns inom ämnet.
Tid: 5-6 december
Plats: Järvsöbaden
Anmälan: via Studieförbundet vuxenskolan Gävleborg
Program: lokalekonomi.helasverige.se
6 januari – 5 juni 2020
Kurs i permakulturdesign på Mora Folkhögskola
Under våren 2020 håller Mora Folkhögskola en distanskurs i Permakulturdesign. Det blir tre till fem obligatoriska heldagsträffar – resten sker på distans. Permakultur värnar om jordens alla komplexa ekosystem, människans livskvalitet samt en rättvis fördelning av resurser. Denna kurs går igenom permakulturens teori och filosofi, med fokus på det praktiska och ger en certifiering i permakulturdesign.
Kursen vänder sig till den med intresse för sambandet människa – natur och som vill lära sig tekniker för att designa odling, boende och övriga aspekter som rör livet, efter naturens principer.
Plats: Skattungbyn och Stjärnsund
Tid: 6 januari – 5 juni 2020
Info och anmälan: www.morafolkhogskola.se/kurs/permakulturdesign/
Kursanasvarig: Åsa Ringström, tel 070-24 88 311,
asa.ringstrom@morafhsk.se
Sista anmälningsdag: 15 september.
17 februari – 18 december 2020
Ekologisk odling på Vårdinge By folkhögskola
Den som är nyfiken på ekologisk odling och vill skapa ett hållbart sätt att leva, odla och bygga kan i höst söka den ettåriga utbildningen ”Trädgård och hantverk” på Vårdinge By folkhögskola. Exempel på kursinnehåll är: kreativa odlingslotter, beskärning av träd och buskar, hållbart byggande, kompostering och biodling. Teori och praktik varvas under året och ger deltagarna en grund för vidare studie inom ekologisk trädgårdsodling.
Tid: 17 februari – 18 dec 2020
Plats: Vårdinge By folkhögskola, Mölnbo
Info och anmälan: här
Ansök senast: den 6 oktober.
2 mars – 30 oktober 2020
Självhushållning på Klarälvdalens folkhögskola
Klarälvdalens folkhögskola startar i mars nästa år en kurs i självhushållning. Utbildningen vill inspirera till självförsörjning och en kreativt skapande livsstil på landsbygden. Därför får man bland annat lära sig att odla sin egen mat, bygga sitt eget hus samt hur småskaligt skogs- och lantbruk går till. Ekologiska och alternativa lösningar prioriteras.
Tid: 2 mars–30 oktober 2020
Plats: Kretsloppshuset, Naturbruksgymnasiet i Södra Viken
Sista ansökningsdag: 1 december 2019
Info: här
Anmälan: här.