Radar

Kommunerna köper in mindre kött

Många kommuner har minskat sina inköp av kött och chark.

Många kommuner har minskat sina inköp av kött och chark. Det kött som främst dras in på är det importerade köttet, för att istället öka andelen svenskt kött. Det visar en undersökning av SVT Nyheter.

Med mer än tre miljoner serverade måltider i vård, skola och omsorg varje dag är offentlig sektor en av de stora aktörerna när det kommer till påverkan på vad svenskar lägger på tallriken.

– Det är ju väldigt mycket mat som går genom offentlig sektor. Om det går att påverka är det mycket viktigt, säger Line Gordon, föreståndare på Stockholm Resilience Center till SVT. 

Under 2017 och 2018 granskade SVT inköpen av kött och chark i 144 kommuner genom en databaskörning från organisationen Ekomatcentrum och konsultbolaget DKAB. Den berör cirka hälften av landets kommuner med en sammanlagd befolkning på ca 5,7 miljoner.

105 av de 144 undersökta kommunerna valde att minska sina inköp av kött och chark. Totalt rör det sig om en minskning på 240 ton, men en ökning på 18 miljoner kronor. Eller som en jämförelse: 42 gram mindre kött men tre kronor mer i kostnader per invånare.

Många av de kommuner som köper in högst andel svenskt är jordbrukstäta kommuner i Skåne och i Västra Götaland. En av dem är Bengtsfors som till 98 procent köper in svenskt kött och chark.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV