Radar

Jästsvamp kan ersätta palmolja

Palmoljan är omdebatterad på grund av den miljöpåverkan som de storskaliga odlingarna orsakar.

Palmoljan är omdebatterad på grund av den miljöpåverkan som de storskaliga odlingarna orsakar. I ny forskning öppnas nu möjligheten att framställa samma högkvalitativa olja ur svampar, rapporterar tidningen Extrakt.

Enligt WWF uppgår produktionen av palmolja i dag till 70 miljoner ton per år och förväntas fördubblas under de närmaste tio åren.

Joakim Norbeck vid Chalmers tekniska högskola är med och forskar på hur man kan framställa fetter med samma egenskaper som palmolja och kakaosmör från jästsvampen Yarrowia lipolytica, genom att laborera med fettets sammansättning.

Svampen Yarrowia lipolytica kan anpassas för olika ändamål eftersom den är lätt att genmodifiera. Det är just sammansättningen – balansen mellan de olika fettyperna mättat, omättat och fleromättat fett – och även längden på fettsyrorna som avgör produktens egenskaper.

Palmoljans egenskaper är inte svåra att ersätta, det svåra är att producera de stora volymerna som marknaden efterfrågar, enligt Joakim Norbeck.

Tekniken för att tillverka oljesvamparna finns redan. Just nu fokuserar forskarna på att utveckla jästsvampen för att producera de rätta fettbalanserna för de olika oljorna.

– Jag kan tänka mig att vi har svampar som gör rätt sorts fett inom en femårsperiod. Dyra fetter, som kakaosmör, kan finnas på marknaden om tio år. Inom 15 till 20 år skulle svamparna kunna ge ett signifikant bidrag till oljeförsörjningen, säger Joakim Norbeck till Extrakt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV