Radar

Hon leder svensk insats mot Amazonas bränder

Sofia Westberg är projektledare för internationella humanitära insatser på MSB.

Över 2,4 miljoner hektar skog har förstörts i de kraftiga skogsbränderna i Bolivia. Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skickat personal för att hjälpa till med släckningsarbetet i Amazonas.

– Det är både människor och naturen som drabbas, säger Sofia Westberg som är projektledare för insatsen.

Tillsammans med en personalstyrka på fem personer, däribland brandmän och en sjuksköterska, ska Sofia Westberg bygga upp ett basläger i Bolivia. Personalen har skickats på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och baslägret består av tält med sovplatser för 200 personer, mötesrum och el- och vattenreningsverk.

Brandmännen som deltar i släckningsarbetet i regnskogen behöver ofta stanna i närheten av bränderna, utan tak över huvudet, under flera dygn i sträck, berättar Sofia Westberg.

På plats

– Boendelösningen ska sättas upp i ett svårtillgängligt område som är strategiskt valt för att bekämpa flera brandhärdar som är på väg mot ett naturreservat. Genom att göra detta behöver man inte transportera folk in och ut ur djungeln, något som tar enormt mycket tid från släckningsarbetet, säger hon.

MSB fick förfrågan om att stötta Bolivia genom EU:s civilskyddsmekanism.

När TT pratar med Sofia Westberg befinner hon sig i staden Santa Cruz. Därifrån kommer hon, tillsammans med insatspersonalen, att resa mot de brandhärjade områdena. Planen är att baslägret ska fraktas ut till det planerade området i helgen, för att sedan byggas upp på plats.

”Känns meningsfullt”

– Det kommer att bli några dagars arbete med förberedelser, själva byggnationen, arbetet med att se till att driften fungerar och utbildningen av de som tar över när vi åker hem, säger Sofia Westberg.

Personalen som MSB har skickat beräknas vara kvar i landet under ungefär två veckors tid.

– Det känns meningsfullt att vara med och bidra på det sättet vi kan. Det är både människor och naturen som drabbas av bränderna. De som har varit på plats vittnar om att de har svårt att andas, att vattnet kontamineras och att man får sjukdomar till följd av det, och att odlingar brinner upp så att matreserven sjunker, säger Sofia Westberg.

Amazonas

Regnskogen i Amazonas i Sydamerika är världens överlägset största. Den är större än regnskogarna i Afrika och Sydostasien tillsammans.

Den breder ut sig över en stor del av Brasilien och över delar av Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam, Franska Guyana, Ecuador, Peru och Bolivia.

Ursprungligen täckte den en yta på 6,4 miljoner kvadratkilometer (en yta ungefär lika stor som Europa väster om Ryssland). Cirka 17 procent har gått förlorad genom mänsklig verksamhet, men fortfarande återstår runt 5,3 miljoner kvadratkilometer, varav cirka 60 procent återfinns i Brasilien.

Källa: Mongabay