Radar

Mer pengar mot biståndskorruption i budgeten

Biståndsministern Peter Eriksson (MP) är nöjd över att kunna ge Sida mer pengar.

Biståndsmyndigheten Sida får 175 miljoner i ökade anslag i den kommande höstbudgeten. Pengarna ska bland annat gå till myndighetens antikorruptionsarbete.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) beskriver satsningen som en del av ett ökat arbete mot just korruption.

– I många av de länder som biståndet går till är risken för korruption ganska stora. Det är ett av de allvarligaste utvecklingshindren som jag bedömer det, säger han.

Sida har nyligen fått kritik för att biståndspengar hamnat i orätta händer. Medel som skulle gå till småföretagare söder om Sahara hamnade istället i ledningens fickor. Det är den här typen av korruption som Sida nu får pengar till att upptäcka.

– Det handlar om att ha bra fältpersonal men också bra personal i Sverige som kan göra upphandlingar och följa arbetet så att man har kontroll på pengarna.

Han påpekar att han är väldigt nöjd med att kunna ge myndigheten mer pengar, något som den krävt i flera år.

Att Sverige borde skära ned på biståndet och satsa mer på det egna landets utmaningar, som Moderaterna föreslog för snart två veckor sedan, håller han inte med om.

– Internationellt har hjälpbehovet aldrig varit större än i dag. Om vi sänker biståndet skulle det vara en oerhört dålig signal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV