Radar

Afghansk journalist får årets Per Anger-pris

Den afghanska journalisten Najwa Alimi får årets Per Anger-pris som delas ut av Forum för Levande Historia.

Den afghanska journalisten Najwa Alimi får årets Per Anger-pris, den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati, som årligen delas ut av Forum för levande historia.

Najwa Alimi är 25 år gammal och arbetar i dag som reporter på den afghanska tv-kanalen Zan TV, den enda kanal i landet som bara anställer kvinnliga reportrar och redaktörer. Hon har gjort sig känd som en orädd reporter som lyfter ämnen andra journalister helst undviker, som social utsatthet, hemlöshet, narkotikaberoende och kvinnors rättigheter.

– Jag vill visa att kvinnor kan jobba i en bransch som anses vara tabu för dem. Jag förstod att journalistiken var den snabbaste vägen om jag ville nå ut till kvinnor runt om i Afghanistan, och att det kan fungera som en plattform för att slåss för kvinnors rättigheter, säger Najwa Alimi i ett pressmeddelande.

Afghanistan är ett av världens farligaste länder för journalister, men också för kvinnor generellt. Även om kvinnors situation förbättras långsamt, utsätts många kvinnor för både våld och diskriminering.

Förra året dödades 14 journalister, vilket var mer än i något annat land i världen, och i takt med att kvinnliga journalister blir fler och tar mer plats ökar också hotbilden mot dem. Najwa Alimi har som journalist blivit beskjuten och lever under dödshot.

Najwa Alimi tar emot Per Anger-priset den 17 oktober vid en ceremoni i Stockholm. Priset delas ut av kultur- och demokratiminister Amanda Lind på uppdrag av Forum för levande historia.

Per Anger priset

Per Anger-priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen.
I nomineringen till Per Anger-priset deltar olika människorättsorganisationer. Årets pristagare nominerades av Reportrar utan gränser.
Källa:  Forum för levande historia

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV