Radar

Svampar kan lösa miljöproblem

Drivved och tång i strandkanten kan ha svamp på sig som innehåller enzymer.

Många svampar innehåller enzymer med förmågan att göra såväl industrin som resten av samhället mer miljövänligt och hållbart. Nu letar svampforskare efter nya användbara svampenzymer, rapporterar Vetenskapsradion.

Tvättmedelstillverkare hör till dem som redan använder sig av svampenzymer för att till exempel lösa upp fläckar utan att skada tyget som andra kemikalier kunde ha gjort.

Men det finns fortfarande mycket mer att upptäcka och förbättra när det gäller användningsområden, enligt svampforskaren Sara Landvik.

– Om jag skulle vara på stranden skulle jag nog titta efter om jag kunde se ut i vattnet och hitta något trä som ligger och flyter och se om det är något på det. Eller så tittar jag på strandkanten. Beroende på vilket växtsamhälle det är kommer man också att hitta olika svampar och därmed också olika enzymer, säger hon till Vetenskapsradion.

Enzymer är proteiner som har olika kemiska uppdrag i levande organismer, som att delta i nedbrytning av vissa ämnen. Variationen av enzymer i svampvärlden är stor.

Tvättmedelstillverkarna vill nu ta fram tvättmedel som gör kläderna rena vid allt lägre temperaturer, för att minska energiförbrukningen vid tvätt.

Sara Landvik hoppas att enzymbranschen ska utveckla något som kan bryta ner mikroplaster i naturen.

– Jag är rätt säker på att inom en viss framtid kommer vi att ha någonting, för världen behöver det. Och vilken teknologi skulle bättre kunna lösa olika miljöproblem än naturens egen teknologi?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV