Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Årets tema på Göteborgs största hållbarhetsfestival – som börjar 30 oktober – är hållbar mat.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

21–22 september

Omställningskonferens i Umeå
Omställningsnätverket arrangerar en mötesplats med temat ”Dialoger om framtider bortom tillväxt”. Konferensen riktar sig till dig som är eller vill vara en aktiv förändringsaktör för omställning. Utifrån ett flertal perspektiv utforskas möjliga framtider där ekologisk balans, rättvisa och välmående är viktigare samhällsmål än ekonomiskt tillväxt. Konferensen tjuvstartas med en Omställningsfestival på fredag den 20 september.
Tid: kl 9.00 21 sep till 17.00 22 sep
Plats: Umeå
Info och anmälan: bortomtillvaxt.weebly.com eller maxim.vlasov@umu.se

3 oktober

Marianne Påsse om nya pengar
Omställning Gävle bjuder in till en föreläsning med författaren Marianne Påsse. Det är den första i en serie på temat Ekonomi, ekologi och hållbarhet och ställer frågan: Måste vi förstå det ekonomiska systemet för att rädda klimatet? Målgruppen är alla som i sina respektive värv vill ta ansvar och bidra till en så bra omställning som möjligt.
Marianne Påsse har undervisat på Göteborgs universitet och är  tidigare styrelsemedlem i JAK medlemsbank. Hennes senaste bok heter ”Tänk om nya pengar förändrar världen”. Fritt inträde. Ingen föranmälan behövs.
Tid: 3 oktober, kl 18-20
Plats: Gävle konstcentrum
Info: facebook.com/events

Måste vi förstå det ekonomiska systemet för att rädda klimatet?  Den frågan ställer Omställning Gävle i höstens seminarieserie
Måste vi förstå det ekonomiska systemet för att rädda klimatet?  Den frågan ställer Omställning Gävle i höstens seminarieserie.  Foto: Pixabay

5 oktober

Bygg med lera
Är du intresserad av att bygga med lera? Lördagen den 5 oktober arrangerar föreningen Kulturand i Sandviken en introduktion till lerbygge. Få tips om byggtekniker och tillvägagångssätt samt inblick i vad som händer om det går fel. Dagen börjar med guidad tur bland hus byggda med olika lerbyggestekniker. Kostnad: endast guidad tur 180 kr, för heldag inkl lunch och fika: 600 kr.
Tid: 5 oktober
Plats: Gullsjövägen 27, Järbo, Sandviken
Info och anmälan: här.

19-20 och 26–27 oktober

Järnsmide i Gammelstad
Under två helger i oktober blir det kurs i järnsmide för nybörjare. Deltagarna får lära sig att göra krokar, spikar, gångjärnsbeslag och annat vardagssmide i små storlekar. Oömma kläder och hörselskydd medtages. 
Tid: 19–20/10 + 26–27/10, 10–16
Plats: Hägnan friluftsmuseum, Gammelstad
Info och anmälan: här.

Svealand

22 augusti – 27 oktober

Biosfären flyttar in på Svenskt Tenn  
Koldioxidutsläpp och köttkonsumtion, etik och ekonomi. Det är några teman i konstnärerna Eric Ericsons och Lars Arrhenius klimatutställning ”Välkommen till biosfären” som just nu pågår på Svenskt Tenn i Stockholm.
Här behandlas frågor om vårt förhållande till biosfären – det tunna skikt runt jorden där vi lever, och som är själva förutsättningen för människans existens. Och den komplexa relationen mellan klimatförändringar, normer, etik och ekonomi.
Tid: 22 augusti till 27 oktober
Plats: Svenskt Tenn, Strandvägen, Stockholm

Hur vi kan förhålla oss till naturen på ett bra sätt? Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash
Hur vi kan förhålla oss till naturen på ett bra sätt? Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash

17 september

Klimatsamtal på konditori
Alla med ett intresse för klimatarbete är välkomna på klimatsamtal på Märtas konditori i Degerfors. Samtalet gäller hur kommunens invånare ska kunna reparera, återbruka och äga saker tillsammans för att på det sättet minska den privata konsumtionens belastning på miljön. Målet är att nå fram till genomförbara förslag i kommunen. Samtliga politiska partier är inbjudna att delta i en politikerpanel.
Plats: Märtas konditori, Degerfors
Tid: 17 september, kl 15.30–17.30
Info: facebook.com/events
Arrangör: Degerfors klimatnätverk

21–22 september

Naturkommunikation
En workshop i systemiska konstellationer för alla som söker svar på hur vi kan förhålla oss till naturen på ett bra sätt. Här ställs frågan hur vi kan kommunicera med naturen för att nå insikt och finna lösningar på vår tids ekologiska frågor. Metoden har utvecklats för att behandla och lösa problem inom olika komplexa system, från organisationer, företag och politiska och sociala fält till mänskligt/ekologiskt samspel. Arrangör: Svenska Föreningen för Systemiska Konstellationer (SFSK). Pris för icke medlemmar: 3200 kr.
Tid: 21-22 september
Plats: centrala Stockholm
Mer info och anmälan: www.sfsk.se, Stephane Bruchfeld, 070-555 72 19

4 oktober

Landsbygdsting i Sörmland
En dag om möjligheter, hopp och handling för och i landsbygden. Årets landsbygdsting har samlat tänkare om hållbarhet, demokrati och olika sätt att ta sig an Sörmlands landsbygd steg för steg. Arkitekten Eric Berg presenterar lösningar på hur och varför moderna byar kan utformas i Sörmland och varför det är bättre att utveckla 500 små orter än en stor stad. Vidare föreläser bland annat regissören och dramatikern Stina Oscarsson, professor Karolina Isaksson och Johan Ehrenberg från ETC. Deltagandet är kostnadsfritt.
Plats: Kommunalhuset i Näshulta
Tid: Fredag den 4 oktober
Anmälan: hssl.d@gmail.com eller via länk här senast den 23 september

9 oktober

Konferens om klimat och män
Hur hänger maskulinitet och klimatfrågor ihop? Det och andra ämnen kommer att diskuteras på konferensen Maskulinitet i förändring i Örebro i oktober. Syftet är att fördjupa kunskaperna kring maskulinitet, makt och klimatfrågor med några konkreta förslag till förändring.
Konferensen vänder sig till politiker, personer inom statlig eller kommunal
förvaltning, verksamma inom ideell sektor, genusforskare eller andra som är intresserad av området. Deltagande är gratis.
Tid: 9 oktober
Plats: Örebro universitetssjukhus, Wilandersalen
Info och anmälan: Här 
Anmälan är bindande och görs senast 25 september.

26 oktober

Gourmetmat i naturen
Den som vill testa att laga en gourmetmiddag över öppen eld kan göra det i Uppsala den 26 oktober. Då blir det matlagning kombinerat med grundläggande friluftsteknik (yxa, kniv och eld). Menyn kryddas med vilda växter. Kursen leds av Joacim Norberg. Kostnad: 1250 kr.
Tid: 26 oktober 11-15
Plats: Uppsala
Info och anmälan: här.

Hö på tork
Hö på tork. Foto: Flickr

Götaland

14–15 september

Utbildning till klimatinformatör
Är du under 32 år och vill utveckla ditt eget och andra ungas engagemang för klimatet?  Då kan du delta i Jordens vänners klimatinformatörsutbildning i Göteborg. Utbildningen ger information om klimatförändringar och det politiska läget inom klimatfrågan, samt grundläggande klimatkunskap och verktyg att leda en inkluderande workshop. Inga förkunskaper behövs, bara viljan att utbilda och engagera andra.
Informatörerna kommer att ingå i en grupp som är ute och engagerar framförallt elever och unga på bland annat skolor och organisationer.
Utbildningen är gratis och sträcker sig över två heldagar.
Tid: 14-15 september
Plats: Jordens vänners kansli i Göteborg
Info: jordensvanner.seworkshop@jordensvanner.se
Sista anmälningsdag 1 september.

Jordens vänner utbildar unga i att informera andra unga om klimatet
Jordens vänner utbildar unga i att informera andra unga om klimatet. Foto: Hudson Hintze/Unsplash

15 september

Guidad tur i veganträdgård
Vad är teorin bakom en vegansk ekologisk odling? Den 15 september bjuder  Villands Vånga Veganträdgård in till guidad tur på odlingarna och i skogsträdgården. Här kan man bland annat lära sig mer om hur man gödslar utan att hålla domesticerade djur, om olika typer av täckodling och vegansk gödsling i praktiken. Det blir också besök i en gammal äppellund som i framtiden ska bli en nötlund – och som ska transformeras på naturens villkor.
Tid: Söndag 15 september,10:00-12:00
Plats: Villands Vånga Veganträdgård, Skåne
Pris: 250 kronor, betala på plats eller swisha  070-6764903, skriv guding+initialer
Info: facebook.com

19–20 september

Socialt byggande i Göteborg
Nationell konferens om själv- och tillsammansbyggande, byggemenskaper och bogemenskaper.
Plats: Chalmers konferenscenter, Chalmersplatsen 1, Göteborg
Info och anmälan: www.socialtbyggande.se eller 031-708 86 90

Lär dig att hantera en yxa
Lär dig att hantera en yxa. Foto: Pontus Lundahl/TT

21 september

Ta i trä
Hur håller man en kniv eller en yxa? Och i vilken mån styr materialet det du gör? Under ledning av tidigare hemslöjdskonsulenten Nisse Stormlod hålls lördagen den 21 september en grundkurs i att tälja.
Deltagarna får lära sig att klyva material och börja tälja olika saker till kök och trädgård – som stekspadar, skedar eller blomsterpinnar. Verktyg och trä finns men den som vill kan ta med sig egna verktyg.
Tid: 21 september, 9-16
Var: Slöjdhuset, Emaljervägen 6 i Ronneby
Pris: 650 kr, medlem i Hemslöjden 585 kr,
Anmälan: här. Sista anmälningsdag 13 september

Borgholms slottsruin på Öland
Borgholms slottsruin på Öland. Foto: Bernt Fransson/Wikimedia commons

23–24 oktober

Landsbygden i fokus i Borgholm
Med teman som hållbar besöksnäring/turism, lantbruks/landsbygdsföretagande och distanslösningar äger årets Landbygdsdagar rum i Borgholm. Tanken är att skapa strategier för landsbygdsutveckling och lokal utveckling. Samt att inspirera och sprida goda exempel. Under två dagar i oktober kan man ta del av föreläsningar och workshops där hållbara lokalsamhällen och hur landsbygden kan återbefolkas diskuteras. Deltagarna får göra besök på lantbruk och turistdestinationer.
Konferensen är en mötesplats för beslutsfattare, företag, det offentliga och civilsamhället med syfte att skapa framtidens landsbygd. Tanken är att stötta en ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling av landsbygden i Sverige.
Tid: 23–24 oktober
Plats: Borgholm, Öland
Info och anmälan: landsbygdsdagarna.nu

27 oktober

Lär dig mer om småbruk
En kortkurs för den som funderar på att köpa eller hyra en liten gård eller torp. Kursen ger kunskaper i och också möjlighet till utbyte av erfarenheter och att bolla idéer kring småskaligt lantbruk. Frågor som kommer att tas upp är bland annat: vad behövs för att komma igång som småskalig bonde, regler för djurskydd, kontroll från länsstyrelsen, bygga om byggnader, maskiner och traktorer, inköp, underhåll, reparationer. Hur kan man skapa en ekonomi som fungerar?.
Kursledare är Jörgen Leufstedt som nu går på skolan men som också är självlärd småbrukare sedan 19 år tillbaka. 
Ta med egen lunch, fika finns på plats.
Tid: 27 oktober, kl 10.00 – 16.00. 
Plats: Holma gård, Höör
Info och anmälan: holmafolkhogskola.se.

Längre fram

30 oktober–10 november

Framtidsvecka i Göteborg
Göteborgs största hållbarhetsfestival vill sätta fokus på allt det positiva som görs lokalt för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Årets tema är hållbar mat och målet är att utveckla Framtidsveckan i hela Västra Götaland
Plats: Göteborg
Info: goteborg.framtidsveckan.net

På Järvsöbaden arrangeras  Lokalekonomidagarna i december
På Järvsöbaden arrangeras Lokalekonomidagarna i december. Foto: Martin Ekman

5–6 december

Konferens om lokal ekonomi
Under devisen ”Kommunen som motor för lokalekonomisk utveckling” äger Lokalekonomidagarna rum i Järvsö. Bland talarna märks bland annat forskaren Jonty Leibowitz från Center for Local Economic Strategies och Serena Bonato från Tillväxtverket. 
Lokalekonomidagarna är en mötesplats för såväl företagare och politiker som för gräsrötter och föreningar. Gemensamt är viljan att arbeta för att stödja, utveckla, stärka och studera lokal ekonomi. Syftet är att göra deltagarna medvetna om vilka problem och lösningar som finns inom ämnet.
Tid: 5-6 december
Plats: Järvsöbaden
Anmälan: via Studieförbundet vuxenskolan Gävleborg 
Program: lokalekonomi.helasverige.se

6 januari – 5 juni 2020

Kurs i permakulturdesign
Under våren 2020 håller Mora Folkhögskola en distanskurs i Permakulturdesign. Det blir tre till fem obligatoriska heldagsträffar – resten sker på distans. Permakultur värnar om jordens alla komplexa ekosystem, människans livskvalitet samt en rättvis fördelning av resurser. Denna kurs går igenom permakulturens teori och filosofi, med fokus på det praktiska och ger en certifiering i permakulturdesign.
Kursen vänder sig till den med intresse för sambandet människa – natur och som vill lära sig tekniker för att designa odling, boende och övriga aspekter som rör livet, efter naturens principer.
Plats: Skattungbyn och Stjärnsund
Tid: 6 januari – 5 juni 2020
Info och anmälan: www.morafolkhogskola.se/kurs/permakulturdesign/
Kursanasvarig: Åsa Ringström, tel 070-24 88 311,
asa.ringstrom@morafhsk.se
Sista anmälningsdag: 15 september.

17 februari – 18 december 2020

Ekologisk odling 
Den som är nyfiken på ekologisk odling och vill skapa ett hållbart sätt att leva, odla och bygga kan i höst söka den ettåriga utbildningen ”Trädgård och hantverk” på Vårdinge By folkhögskola. Exempel på kursinnehåll är: kreativa odlingslotter, beskärning av träd och buskar, hållbart byggande, kompostering och biodling.  Teori och praktik varvas under året och ger deltagarna en grund för vidare studie inom ekologisk trädgårdsodling.
Tid: 17 februari – 18 dec 2020
Plats: Vårdinge By folkhögskola, Mölnbo
Info och anmälan: här
Ansök senast: den 6 oktober.

Att odla eget är både kreativt och hållbart
Att odla eget är både kreativt och hållbart. Foto: Carina Johansen/TT 

2 mars – 30 oktober 2020

Självhushållning i Värmland
Klarälvdalens folkhögskola startar i mars nästa år en kurs i självhushållning. Utbildningen vill inspirera till självförsörjning och en kreativt skapande livsstil på landsbygden. Därför får man bland annat lära sig att odla sin egen mat, bygga sitt eget hus samt hur småskaligt skogs- och lantbruk går till.  Ekologiska och alternativa lösningar prioriteras.
Tid: 2 mars–30 oktober 2020
Plats: Kretsloppshuset, Naturbruksgymnasiet i Södra Viken
Sista ansökningsdag: 1 december 2019
Info: här 
Anmälan: här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV