Radar

Mineraljakt i fokus när världsreligioner möts

Carl Piper, moder Christa Claesson och Anita Ullmann som utgör kärnan i gruppen Vetonu.

Kampen mot mineraljakt på Österlen når allt högre höjder. I helgen samlar benediktinerklostret Mariavall, ett nav i det skånska gruvmotståndet, representanter för världens religioner för att hålla bönestund för jord och natur. Även gruvprojekt runt om i landet tas upp, rapporterar Ystad Allehanda.

På Österlen växer sig protesterna mot det brittiska gruvbolaget Scandivanadiums jakt på batterimetallen vanadin allt starkare. Företaget, som börjat provborra i Hörby, har även ansökt om att få provborra på Österlen. Där har både markägare och lokalpolitiker satt sig på tvären, och den rättsliga processen pågår fortfarande.

Nu tar klostret till nya grepp för att lyfta frågan om ”hot mot natur och djurliv” – något nunnorna bland annat anser att mineraljakten på Österlen liksom i resten av landet gör.

Under temat ”Vår änglamark” samlar klostret representanter från en rad religioner, bland annat rabbinen från Malmös judiska församling, Svenska kyrkans biskop i Lunds stift, en norrschaman, samt representanter från buddhistiska inriktningar, för att be och få perspektiv på naturhot utifrån olika trosinriktningar.

Någon kontakt med representanter för islam har man dock inte lyckats med ännu trots idoga försök, något Ystad Allehanda tidigare rapporterat.

Moder Christa, abbedissa på Mariavalls kloster, leder gruvmotståndet på Österlen bland annat tillsammans med traktens greve Carl Piper. Även han kommer närvara för att informera de religiösa representanterna om historiken kring gruvnäringen i trakten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV