Radar

Luxemburg tredje EU-landet att förbjuda glyfosat

Glyfosat finns bland annat i ogräsmedlet Roundup.

Den 1 januari 2021 förbjuder Luxemburg det omdiskuterade växtskyddsmedlet glyfosat och blir därmed det tredje landet i EU som förbjuder det, skriver tidningen Land.

Tidigare har Österrike och senast Tyskland beslutat att avveckla användningen av världens mest sålda växtskyddsmedel. Inget av de tre länderna tänker invänta den prövning som EU ska göra innan det nuvarande EU-tillståndet för glyfosat löper ut den 15 december 2022.

Glyfosat ingår bland annat i ogräsmedlet Roundup och det har rått stor oenighet kring dess användning bland miljöaktivister, forskare, jordbrukare och företag.

Forskare på båda sidor har anklagats för att antingen tona ned eller skriva upp huruvida ämnet är cancerframkallande eller inte. Från miljösidan har intensiva kampanjer förts med underskrifter insamlade till stöd för ett förbud.

Enligt Luxemburgs jordbruksminister Romain Schneider inleds nu en avvecklingsplan där landets bönder ska erbjudas andra sätt att bekämpa ogräs.

Totalförbud stoppat

I Österrike träder förbudet i kraft redan i januari 2020. Tyskland följer efter den 31 december 2023, enligt ett färskt beslut som inbegriper ett handlingsprogram som syftar till att reducera användningen av växtskyddsmedel. En strategi för att successivt minska användningen ska sjösättas 2020.

Även i Frankrike har regeringen agerat för ett totalförbud, men hittills stoppats av parlamentet. Den franske jordbruksministern Didier Guillaume står dock fast vid regeringens plan om ett franskt förbud den 1 januari 2021. I Frankrike har flera borgmästare redan gått före med lokala förbud mot glyfosat.

Trots att EU-tillståndet för glyfosat löper ut först i slutet av 2022, ska EU senast i slutet av 2019 inleda en ny prövning. Sverige, Nederländerna, Frankrike och Ungern ska gemensamt ansvara för utvärderingen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV