· Krönika

En dag kanske jag inte får skriva det här

I tisdags skrev Syre att Sölvesborgs kommun har bestämt sig för att vägra ta emot flera flyktingar. De ligger redan extremt lågt. Förra året gjordes 14 400 kommunplaceringar och de tog bara emot tolv av dem. Mindre än en promille. Samtidigt tar de emot kommunutjämningsbidrag på 12 525 kronor per invånare.

Bosättningslagen reglerar mottagningen i kommunerna och den går varken att överklaga eller ignorera. Men Samstyret, som KD, M, SD och det lokala Sol-partiet kallar sig, vill tvinga fram en rättsprocess för att testa det kommunala självstyret. Och naturligtvis vill de testa om de kan slippa utlänningar.

Det är ett faktum att ju längre från de sociala problemen en människa befinner sig, desto räddare är den för dem. Skillnaderna är tydliga och statistiskt säkerställda i flera undersökningar. Knappast falska nyheter.

Men frågan är om Sölvesborg styrs av rädsla. Det verkar inte så. I synnerhet Louise Erixon är tämligen tuff och framför allt provokativ. Och jag tror att det är det som är målet, att provocera fram en reaktion, öka motsättningarna i samhället. Det har ju funkat bra hittills, nu när snart hälften av befolkningen röstar på konservativa eller fascistiska partier.

Sölvesborg har tidigare förbjudit tiggeri, de har förbjudit inköp av ”utmanande samtidskonst” till kommunen och har deklarerat att de kommer att inhysa eventuella flyktingar i husvagnar eller hyra in dem i andra kommuner.

Det är inget annat än en attack på demokratin. Och den rör inte bara Sölvesborg. Extremhögern har kraftsamlat på olika håll i landet och lyckats rätt väl här och där. Det är självklart att partiet vet vad som händer i Blekinge. Det är nog lika självklart att man ser framgångarna där som mönster för framtida attacker på det demokratiska välfärdssamhället.

För det är det det är. En attack på demokratin. Det är nu som det blir läskigt. Precis nu händer det. Lögnerna om en ökad kriminalitet har gnagt på människor som ser gängvåld i teve och behöver en förklaring. En simpel, förljugen och antihuman förklaring, men enkel och tydlig.

Jag har hittills inte varit rädd för fascismen, men nu börjar jag bli det. Och jag börjar bli rädd för vad som kommer att hända med yttrandefriheten, med friheten och i förlängningen vad som kommer att hända med oss. Vi andra. Vi som försvarar mänskliga rättigheter, demokrati och frihet.

Flyktinglögnen har blivit den överskuggande förklaringsmodellen för alldeles för många människor och lögner som människor tror är sanna, trots alla tecken på motsatsen, är livsfarliga. Det som händer i Sölvesborg är livsfarligt. Mycket farligare än gängvåld. Jag vet att det låter drastiskt, men om tiderna fortsätter att härma läget för knappt hundra år sen kan vad som helst hända.

Vi hittade svamp till en middag i söndags.

Jag brände svampen till kol i pannan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV