Radar

Klimat och digitalt viktigt hos von der Leyen

EU:s avgående kommissionsordförande Jean-Claude Juncker tillsammans med tillträdande Ursula von der Leyen.

Nästa EU-kommission lägger tungt fokus på klimatförändringar och digitalisering, meddelar tillträdande ordföranden Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel. Och en irländare får sköta handelsförhandlingarna efter brexit.

Hela åtta viceordföranden kommer att hjälpa den tyska förra försvarsministern i hennes arbete i Bryssel.

– Jag vill att den här kommissionen ska vara flexibel och modern, som förstår Europa och lyssnar på vad Europa vill, säger von der Leyen på sin presskonferens i Bryssel.

Som väntat ger hon nederländske Frans Timmermans huvudansvar för frågor som rör klimatförändringen, medan danska Margrethe Vestager blir digitaliseringsgeneral.

Ekonomi till Valdis

Båda två kommer att betitlas verkställande viceordförande, för att betona deras särskilt viktiga roller. Samma titel ges även till lettiske Valdis Dombrovskis, som får huvudansvar för ”en ekonomi som fungerar för folket”.
Under sig får Dombrovskis italienske Paolo Gentiloni, med titeln som ekonomikommissionär.

Även utrikeschefen Josep Borrell, grekiske Margaritis Schinas (med ansvar ”för att skydda Europas livsstil”), tjeckiska Vera Jourová (värderingar och öppenhet), kroatiska Dubravka Suica (demokrati och demografi) och slovaken Maros Sefcovic (interna relationer) betitlas vice ordförande av von der Leyen.

Sveriges kommissionär Ylva Johansson (S) föreslås få ansvar för migration och inrikesfrågor. Därmed får hon i princip samma portfölj som företrädaren Cecilia Malmström hade 2010–14.

Hogan får handel

En av de mest väntade utnämningarna blir att irländaren Phil Hogan får handelsansvaret. Därmed blir det Hogan som får ta diskussionen med Storbritannien om ett framtida handelsavtal när – och om – det brittiska utträdet väl är genomfört.

– Jag känner Phil Hogan som en utmärkt, rättvis förhandlare. Brexit är inte slutet på någonting, utan början på en framtida relation. Det här borde bli ett bra förhållande som förr – han är ett utmärkt val för att förhandla fram den uppgörelsen, säger von der Leyen i Bryssel.

Irländske premiärministern Leo Varadkar är nöjd.
– Kommissionär Hogan kommer naturligtvis att arbeta för EU i stort, men det är definitivt en fördel att ha en irländare som ansvarig för den här nyckelfrågan under de kommande fem åren, säger han enligt Reuters.

Den nya kommissionen tillträder den 1 november – om man först får godkänt i en samlande omröstning av EU-parlamentet. Dessförinnan väntas tuffa utskottsförhör med samtliga nominerade under slutet av september och början av oktober.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.