Radar

Klimat och digitalt viktigt hos von der Leyen

EU:s avgående kommissionsordförande Jean-Claude Juncker tillsammans med tillträdande Ursula von der Leyen.

Nästa EU-kommission lägger tungt fokus på klimatförändringar och digitalisering, meddelar tillträdande ordföranden Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel. Och en irländare får sköta handelsförhandlingarna efter brexit.

Hela åtta viceordföranden kommer att hjälpa den tyska förra försvarsministern i hennes arbete i Bryssel.

– Jag vill att den här kommissionen ska vara flexibel och modern, som förstår Europa och lyssnar på vad Europa vill, säger von der Leyen på sin presskonferens i Bryssel.

Som väntat ger hon nederländske Frans Timmermans huvudansvar för frågor som rör klimatförändringen, medan danska Margrethe Vestager blir digitaliseringsgeneral.

Ekonomi till Valdis

Båda två kommer att betitlas verkställande viceordförande, för att betona deras särskilt viktiga roller. Samma titel ges även till lettiske Valdis Dombrovskis, som får huvudansvar för ”en ekonomi som fungerar för folket”.
Under sig får Dombrovskis italienske Paolo Gentiloni, med titeln som ekonomikommissionär.

Även utrikeschefen Josep Borrell, grekiske Margaritis Schinas (med ansvar ”för att skydda Europas livsstil”), tjeckiska Vera Jourová (värderingar och öppenhet), kroatiska Dubravka Suica (demokrati och demografi) och slovaken Maros Sefcovic (interna relationer) betitlas vice ordförande av von der Leyen.

Sveriges kommissionär Ylva Johansson (S) föreslås få ansvar för migration och inrikesfrågor. Därmed får hon i princip samma portfölj som företrädaren Cecilia Malmström hade 2010–14.

Hogan får handel

En av de mest väntade utnämningarna blir att irländaren Phil Hogan får handelsansvaret. Därmed blir det Hogan som får ta diskussionen med Storbritannien om ett framtida handelsavtal när – och om – det brittiska utträdet väl är genomfört.

– Jag känner Phil Hogan som en utmärkt, rättvis förhandlare. Brexit är inte slutet på någonting, utan början på en framtida relation. Det här borde bli ett bra förhållande som förr – han är ett utmärkt val för att förhandla fram den uppgörelsen, säger von der Leyen i Bryssel.

Irländske premiärministern Leo Varadkar är nöjd.
– Kommissionär Hogan kommer naturligtvis att arbeta för EU i stort, men det är definitivt en fördel att ha en irländare som ansvarig för den här nyckelfrågan under de kommande fem åren, säger han enligt Reuters.

Den nya kommissionen tillträder den 1 november – om man först får godkänt i en samlande omröstning av EU-parlamentet. Dessförinnan väntas tuffa utskottsförhör med samtliga nominerade under slutet av september och början av oktober.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV