Radar

Ann Linde ny utrikesminister

Sveriges nästa utrikesminister Ann Linde (S) i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande.

Med Ann Linde får Sverige en utrikesminister med stor politisk erfarenhet, både som statsråd och från internationella uppdrag, anser socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld. Även Moderaterna välkomnar valet av Linde – men efterfrågar ”mindre socialdemokratisk plakatpolitik”.

Ann Linde blir Sveriges nästa utrikesminister, det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) i samband med att han läste upp regeringsförklaringen vid riksmötets öppnande under tisdagen.

– Ett klokt val av Stefan Löfven, säger Ulf Bjereld, som också tycker att Linde är en bra debattör som hanterar medier bra.

Ann Linde har fram tills nu varit utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. I förra regeringen var hon även EU-minister.

Att Löfven återigen väljer en kvinna skänker legitimitet åt den feministiska utrikespolitiken, särskilt utomlands, anser Bjereld.

”Internationell nyfikenhet”

Sveriges tre senaste utrikesministrar har varit internationella tungviktare som Margot Wallström (S), Carl Bildt (M) och Jan Eliasson (S). Ann Linde har inte den plattformen från början, men kan få den, och är ingen lättviktare för det, anser Bjereld.

– Det finns en internationell nyfikenhet på svensk utrikespolitik, säger han och påpekar att den skiljer sig en del från andra EU-länders, såsom när Sverige erkände Palestina som stat.

Margot Wallström gjorde sig inte populär i Israel när det skedde. Frågan är om ett personbyte på utrikesministerposten gör någon skillnad.

– Ja och nej. Å ena sidan var det svårt för Israel att backa när det gäller Wallström – har man en gång placerat en person i kylskåpet kan det vara svårt att plocka ut den aktören igen.

Å andra sidan är just Palestinafrågan en av de profilfrågor där Ann Linde har markerat väldigt starkt att hon delar den svenska utrikespolitikens utformning där.

Bjereld tror inte på någon större förändring av den svenska utrikespolitiken med Ann Linde, men öppnar för att hon är mer EU- och Europaorienterad och mindre inriktad på FN än Wallström.

M välkomnar Linde

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark anser att Ann Linde är en kompetent person och säger att det är en fördel att hon har sysslat med handelsfrågor tidigare.

”Det finns en fläck från hanteringen av Transportstyrelsen men jag tror att det är viktigt att se vad hon vill åstadkomma i handling”, skriver han i en kommentar.

Ann Linde var tidigare statssekreterare hos dåvarande inrikesminister Anders Ygeman, som avgick på grund av regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen. Kritiken från riksdagens konstitutionsutskott träffade även Ann Linde på grund av att informationen som fanns på justitiedepartementet inte fördes vidare till statsministern.

Hans Wallmark som välkomnar valet av Linde tillägger att han vill se en ny kurs i svensk utrikespolitik.

”Jag vill se mindre socialdemokratisk plakatpolitik, mer svenska intressen. Det är de önskemål som jag har på en ny utrikesminister”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV